recept Zonder pakjes en zakjes

De veelzijdigheid van gezeefde tomaten. Hierom moet je ze altijd in huis hebben!

Het ene pakje gezeefde tomaten is het andere niet, zo blijkt wanneer je de etiketten gaat lezen. En ik kan je vertellen: kijk altijd bij elk merk even naar het etiket.
Er zijn namelijk genoeg gezeefde tomaten met amper toegevoegd zout en zonder suiker, maar er zijn ook merken die er van alles in stoppen. Beetje jammer als je denkt gezonder te eten zonder pakjes en zakjes! Maar wat kun je nou allemaal doen met gezeefde tomaten? En waarom moet je ze altijd in huis hebben?

Wij hebben altijd een paar pakken gezeefde tomaten in huis, namelijk die van Albert Heijn huismerk. Zit amper zout in en geen suiker, gewoon puur!
Gezeefde tomaten komen dan wel uit een pakje of fles, maar het is heel erg gezond (mits je kiest voor merken die niets extra’s toevoegen) en de saus is meer geconcentreerd dan wanneer je zelf tomaten gaat pureren. Het vormt dus een prima basis voor allerlei sauzen en gerechten. Reden genoeg om altijd een pak of meer in huis te hebben!

Basis voor pastasaus

Op een absolute nummer 1: gezeefde tomaten gebruik ik altijd als basis voor een pastasaus. Of het nou voor de spaghetti, macaroni of lasagne is: de basis is altijd een pak gezeefde tomaten.
Dit vormt de basis voor de saus en je brengt de tomatensaus eenvoudig zelf op smaak met lekkere (Italiaanse) kruiden, uipoeder, knoflook, peper en eventueel een beetje zout.
Je maakt hem pittiger door gerookt paprikapoeder toe te voegen of wat cayennepeper. Wanneer je wat minder saus nodig hebt zoals bij een macaroni, voeg dan een kneepje gezeefde tomaten toe aan het gehakt en groenten om het mengsel vervolgens door de macaroni te roeren.

Chili con Carne

Ook chili con carne maak je heel makkelijk met een basis van gezeefde tomaten. Ik gebruik meestal een halve pak die ik meng met het gehakt en de bruine bonen. Breng het vervolgens op smaak met peper, knoflook, ui, komijn en wat chilipeper. Klaar is je gezonde en lekkere chili con carne!

Tomatensoep

Gezeefde tomaten vormen een uitstekende basis voor een lekkere, gezonde tomatensoep. Ik gebruik meestal twee pakjes en leng deze aan op het vuur met wat kokend water.
Eventueel een (zoutarm) bouillonblokje of kruiden zoals basilicum, tijm, oregano, uipoeder en knoflook toevoegen, wat gehaktballetjes of kip, soepgroenten erbij en klaar is je lekkere tomatensoep! Heel erg makkelijk, veel gezonder dan een blik kant en klare soep en heel veelzijdig.

Wrap it up!

Wraps vullen we de ene keer met kip, de andere keer met gehakt. Wanneer ik een saus wil hebben van de kip of gehakt waarmee ik de wraps vul dan voeg ik ook wat gezeefde tomaten toe. Niet teveel, want anders loopt de saus te snel uit de wraps. Maar een paar kneepjes is al voldoende voor een lekkere saus!

Saus voor op de pizza

Je hoeft echt geen speciale pizzasaus aan te schaffen om je pizza mee in te smeren voor het beleggen. Het is onnodig duur en bevat veel toevoegingen die ongezond zijn.
Met een eetlepel gezeefde tomaten en wat kruiden zoals basilicum en oregano, smeer je in no time je pizza in met een gezonde tomatensaus.

Ketchup maken

Favoriet hier bij een broodje hamburger of bij de patatjes: ketchup! Meng wat eetlepels gezeefde tomaten met een beetje honing en azijn, knoflookpoeder en wat peper en zout. Klaar is je ketchup! Beter dan bijna 3 euro neertellen voor een ketchup van Heinz met minder zout en suiker (maar wel met lekker veel zoetstoffen).

Gebruik jij vaak gezeefde tomaten? En waarvoor allemaal?

Benieuwd naar alle andere recepten zonder pakjes en zakjes? Het zijn er al bijna 300 en je vindt ze hier! En heb je een verzoek voor een recept? Mail mij dan gerust of stuur via Facebook of Instagram een berichtje.

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (6)

  • Leuk om te lezen. Hier kan ik wat mee! Staan dingen tussen die ik niet wist.

    Beantwoorden
  • Hoe lang is zo’n pakje houdbaar, als je er slechts een paar kneepjes uit hebt gehaald? Zo zonde als je het weg moet gooien 😉

    Beantwoorden
    • Na openen 48 uur in de koelkast. Maar…je kunt het ook heel goed invriezen in een vriezer-bestendig bakje of heel handig in een ijsblokjes-vorm!

      Beantwoorden
  • Invriezen doe ik ook, werkt super.
    Hetzelfde met tomatenblokjes uit blik, daar gebruik ik voor sommige recepten een half blikje.
    Wij kunnen thuis ook niet zonder tomatensaus en tomatenblokjes :))

    Beantwoorden
  • Hallo Geertje. Sla je dit artikel ook op in de receptenindex?

    Beantwoorden
    • Ga ik doen, geen probleem!

      Beantwoorden

Write a comment