Interieur Random

De lampen kunnen weer aan! Maar waar let je op?

Inmiddels zijn we in de herfst beland en dat betekent dat de lampen in huis weer meer aan zullen zijn. Niet alleen prakisch, maar ook erg gezellig! Alleen…waar let je op als je lampen uitkiest en ophangt? Wat is basisverlichting? En hoe breng je accentverlichting aan? Ik leg het je allemaal uit!

*Dit artikel betreft een samenwerking

In zo’n beetje elke hoek van de kamer staat of hangt een lamp en twee grote lampen prijken aan het plafond in het woongedeelte en bij de eettafel. Want ja, zo zal het wel ongeveer horen, toch? Onze verlichting hebben we dus vooral op de gok opgehangen zonder te kijken naar het praktische gedeelte.

Basisverlichting

En er is zeker een praktische gedeelte, want je hebt basisverlichting, accentverlichting en sfeerverlichting nodig voor een gezellige verlichte kamer. Basisverlichting verspreidt zich gelijkmatig door een ruimte en wordt vaak op het plafond bevestigd. Denk hierbij aan spotjes, een hanglamp of plafonniere. Dit licht zorgt voor algemene, egale verlichting en haalt de contrasten in ruimtes weg. Bij basisverlichting is het handig wanneer deze gedimd kan worden.

Naast de traditionele hanglampen en plafonniere kun je ook kiezen voor TL verlichting in bijvoorbeeld kantoorruimtes. TL verlichting is niet meer de verlichting die we kennen van vroeger. De kleur is niet blauw meer, maar warmer en witter. Ook is de duurzaamheid flink verbeterd door LED lampen te gebruiken. Hierdoor bespaar je energie en verleng je de levensduur van je lamp. Bovendien bespaar je met TL verlichting ook op vervangingskosten. Vanwege de lange levensduur hoeft deze bijna nooit vervangen te worden!

Accentverlichting

Bij accentverlichting moet je denken aan het aanbrengen van lichtaccenten op bepaalde punten, zoals een schilderij of een lamp om te kunnen lezen. Accentverlichting werkt als het ware samen met de basisverlichting. Het maakt de ruimte huiselijker en wordt gebruikt om bepaalde accenten te leggen. Spotjes in het plafond of in de muur kan ook heel mooi zijn om een bepaalde ruimte in de kamer uit te lichten.

Sfeerverlichting

En dan is er nog sfeerverlichting. Sfeerverlichting heeft geen taak om daadwerkelijk iets te verlichten, maar zorgt juist voor sfeer in de ruimte. Je kunt denken aan een kaars, haardvuur of gedimd spotje. Functioneel is sfeerlicht dus niet, maar het maakt een ruimte zeker knusser en gezelliger. In de winter hebben wij vaak sfeerverlichting aan, iets wat in de zomer amper voorkomt. Het voelt ook voor mij alsof sfeerverlichting vooral bij de donkere dagen horen!

Zuinig op het milieu

Wat een luxe eigenlijk dat we alleen maar een schakelaar hoeven aan te raken om licht te krijgen. Maar ik besef mij niet alleen dat het een luxe is. Voor het milieu zijn lampen lang niet altijd goed. Verlichting buiten stoort dieren en verlichting binnen kost energie. De afgelopen jaren hebben we de meeste lampen in huis vervangen voor LED lampen. Zuiniger, duurzamer en tegenwoordig net zo mooi en warm als ‘ouderwets’ licht!

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 39 jaar, levensgenieter, mama en chronisch ziek. Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment