Als je partner langdurig ziek is of te maken heeft met geestelijke of fysieke achteruitgang, dan neem je natuurlijk met liefde de rol van mantelzorger op je. Hoewel dit misschien als vanzelfsprekend voelt, verandert dit vaak wel het één en ander in jullie relatie: je geliefde wordt grotendeels afhankelijk van je, waardoor de verhoudingen niet meer gelijkwaardig zijn.
Bovendien kunnen er spanningen ontstaan en wellicht maak je je zorgen over het herstel vanje partner. Het is natuurlijk prettig dat je je partner de ondersteuning kunt bieden die hij of zij nodig heeft, maar het is ook belangrijk om niet aan jezelf voorbij te gaan.
Hoe vind je de juiste balans hierin? We geven je graag een aantal tips om deze moeilijke periode zo min mogelijk ten koste te laten gaan van jezelf én van jullie verstandhouding.
1. Investeer in momenten samen
Om elkaar niet uit het oog te verliezen, kan het voor beide partijen waardevol zijn om juist in deze periode jullie fijne vaste gewoontes in stand te houden voor zover dat mogelijk is.
Dit kunnen ook kleine dingen zijn: hebben jullie een ritueel om ‘s ochtends samen een kopje thee of koffie te drinken met een gebakje, een spelletje te
kaarten of een televisieprogramma te kijken?
Of is het misschien leuk als de kleinkinderen op een vaste dag langskomen? Blijf dit dan doen en koester deze momenten.
2. Hulpmiddelen
Ook hulpmiddelen kunnen een uitkomst zijn om het leven voor je partner en daarom ook voor jou wat gemakkelijker en comfortabeler te maken.
Als jouw geliefde bijvoorbeeld slecht ter been is of niet goed kan zien, kan een rollator een goed hulpmiddel zijn om zelfstandig een boodschap te doen.
Wordt traplopen steeds lastiger en brengt het risico’s met zich mee? Dan kunnen trapliften een ideale oplossing zijn om toch zelfstandig de bovenverdieping te kunnen bereiken.
Op die manier is je partner ook minder afhankelijk van jou.
Vind je een traplift wat duur in aanschaf? Misschien is een traplift huren dan een optie.
3. Verdeel de taken
Je hebt veel over voor het welzijn van je partner, maar het is belangrijk om voor jezelf ook je grenzen te respecteren. Kijk welke taken je zelf aankunt en wat je beter kunt overlaten aan andere familieleden of aan professionals. Misschien is het bijvoorbeeld prettig om vaste afspraken te maken met zorgverleners of om een huishoudelijke hulp in te schakelen.
4. Blijf communiceren
Ook de communicatie is erg belangrijk. Wees zelf open, bied je partner een luisterend oor, en erken dat de situatie lastig is. Geef jouw wensen aan en blijf regelmatig vragen wat je partner nodig heeft.
Als je je gedachten blijft delen en je partner regelmatig laat weten dat je veel om hem of haar geeft, kan zo’n periode jullie ook juist dichter bij elkaar brengen.