Lifestyle Random

De beste tips wanneer je een puppy in huis hebt!

Inmiddels is Pip al zo’n 9 maanden en is ze niet meer weg te denken in ons gezin. De afgelopen 7 maanden zijn voorbij gevlogen, maar waren tegelijk ook intensief. Want voor een puppy zorgen gaat niet vanzelf! Ik besloot mijn persoonlijke tips op een rijtje te zetten zodat een puppy in huis niet voor teveel verrassingen zal zorgen!

Kennel, asiel en/of fokker

Marktplaats….doe het niet. Een hondje via Marktplaats kopen lijkt aantrekkelijk in verband met lagere prijzen, maar is in veel gevallen niet verstandig.
Vaak zijn het hondjes zonder stambomen, gefokt door zogenaamde broodfokkers. Deze pups kunnen lichamelijke problemen krijgen doordat ze bijvoorbeeld zijn doorgefokt.

Beter is om goede kennels en/of fokkers te vinden die zijn aangesloten bij een vereniging van het ras. Wil je graag een labrador, dan kun je via de website van de Nederlandse Labrador Vereniging (www.nlv.nu) een lijst vinden met aangesloten fokkers.
Deze fokkers zijn geregistreerd en werken met stambomen. Je betaalt even wat meer, maar dan weet je wel dat je een gezonde pup in huis haalt.

Wij hebben Pip gekocht via een kleinschalige kennel aan huis. Deze mensen weten heel veel van fokken, stambomen, pups en het ras zelf. Voordeel van een kleinschalige kennel aan huis is dan de pups in huiselijke sfeer opgroeien bij de moederhond. Pups moeten tot ze naar een nieuw huisje gaan (meestal met 8 weken) bij de moederhond blijven. Niet alleen vanwege de melk, maar ook vanwege hun gezondheid en dingen leren van de moederhond.

Tenslotte kun je natuurlijk ook kiezen om een hond uit het asiel te halen. Dit is in de meeste gevallen geen pup, maar een oudere hond.

Basis uitzet

Een pup in huis is eigenlijk een kind in huis! Wanneer een pup bij je komt wonen heb je een aantal spullen nodig, zoals:

  • Bench
  • Kussen om op te liggen
  • Voerbak en drinkbak
  • Brokken (vraag de fokker om aanbevelingen, vaak krijg je een puppypakket mee naar huis)
  • Halsband
  • Riem
  • Snoepjes
  • Plasmatjes (die van de Action zijn een aanrader)
  • Speeltjes (kauwspeeltjes, touw, knuffels)
  • Poepzakjes
  • Eventueel een huisdierenverzekering
  • Eventueel aanmelden voor een puppycursus

Voorbereidingen in huis

Wij vinden het zelf heel prettig om de bench in de woonkamer te hebben. Pip slaapt hier graag in, maar het liefst wel met de deur open. In de nacht slaapt ze overal en nergens (inmiddels ook op de bank) maar de bench met haar kussen blijft een veilige plek. Wanneer je zonder bench gaat werken kun je een lekker plekje in de woonkamer organiseren.

Heb je kinderen? Let er dan op dat het speelgoed hoog wordt opgeborgen of naar boven op de slaapkamer wordt verhuisd. Pups gaan er namelijk met ALLES vandoor. En niet alleen speelgoed, ook schoenen, sokken, kussentjes van de bank, spullen die op tafels liggen, etc.
Eigenlijk moet je weer even alles met ‘kinderogen’ bekijken. Rondslingerende spullen zijn niet altijd onschuldig overigens, want pups willen nog weleens wat doorslikken.

Het zindelijk maken van Pip ging eigenlijk vanzelf in een paar maanden tijd. Pups zijn over het algemeen rond 7 maanden zindelijk, sneller is ook prima! We werkten met de puppy training matjes van de Action. Goedkoop en absobeert prima.
De eerste twee weken lagen er overal plasmatjes door de woonkamer om Pip aan te leren om op de matjes te plassen. Elke keer als we zagen dat ze moest plassen of poepen, tilden we haar op een matje. Ze had het zo door en toen ze eenmaal netjes op de matjes haar behoefte deed haalden we steeds een matje weg.

Uiteindelijk lag er alleen nog een matje bij de achterdeur en dit werd dus de plek waar Pip kon aangeven naar buiten te moeten. Op een gegeven moment heb je goed door wanneer je pup moet plassen of poepen en kun je hem of haar meteen mee naar buiten nemen. Echt, je hond wordt echt wel zindelijk! Maar geef het tijd en heb veel geduld.

Overigens is het lopen met een pup wel plannen, want pups mogen nog niet eindeloos lang lopen (en helemaal niet rennen). Het aantal weken geeft ongeveer aan in minuten hoe lang ze per keer kunnen lopen. Pups slapen nog heel veel en lopen is vermoeiend met al die indrukken.

Kinderen en pups

Het schattigste wat er is; kinderen en puppy’s! Sarah heeft het hele proces bewust meegemaakt en dat maakt het zo leuk. Ze hield Pip al vast toen Pip nog maar een paar weken oud was. En toen Pip mee naar huis mocht kwam er een nieuw vriendinnetje in haar leven.

In het begin is het voor alle partijen wennen, zo ook voor een kind. Pip was als kleine pup soms heel lomp en wild en wilde nog weleens bijten met haar scherpe tanden. Niet expres, maar speels. Of ze krabte met haar scherpe puppy-nagels over het velletje van Saar. Ja, dat doet uiteraard pijn.
We hebben Sarah uitgelegd dat het er allemaal bijhoort en dat Pip vanzelf rustiger wordt. Ook gaven we Sarah tips om Pip te negeren als ze te wild aan het spelen was.
Uiteindelijk is het helemaal in orde gekomen en die twee zijn stapelgek op elkaar. Waar Pip is, is Saar en andersom.

Leesvoer!

Tenslotte nog even wat tips wat betreft leesvoer. Lees je zowel online goed in over het ras en over het hebben van een pup als met boeken. Een aanrader (niet gesponsord, zelf gekocht) is dit boek: Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans – Elke pup een goede start. Je leest van week tot week wat je kunt verwachten, hoe je pup zich ontwikkeld en bevat volop oefeningen en tips.

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment