Lifestyle My killerbody motivation

Daarom is krachttraining zo belangrijk en essentieel!

Ik werkte mij in de sportschool vroeger vooral in het zweet op de crosstrainer, de fiets, de loopband en het roeiapparaat. Calorieën verbranden was mijn motto en doel. Alleen wat ik vergat was, naast goede voeding, ook veel krachttraining te doen. Krachttraining is essentieel voor een gezond, slank en sterk lichaam, iets wat ik leerde door het Killerbody dieet. Ik leg je uit waarom.

kracht

Diepere slaap

Krachttraining zorgt voor een betere en diepere slaap. Sporten zorgt daar in het algemeen voor, dus ook cardiotraining. Tijdens je slaap krijgen je spieren de tijd om te herstellen en om voor spieropbouw te zorgen. Goed slapen is bij krachttraining dus essentieel! Maar dat komt wel goed als de kwaliteit van je slaap beter wordt door het trainen. Win win!

Sterke spieren, botten en pezen. En dus meer kracht

Krachttraining heeft niet alleen effect op je spieren, maar ook op de dichtheid en stevigheid van je botten en op je pezen. Alle drie zijn ze verantwoordelijk voor een stevig skelet en het houdt je lichaam sterk en gezond. Meer kracht hebben is niet alleen handig en fijn, maar zorgt ook voor meer zelfvertrouwen en meer energie.

Verlagen lichaamsvet

Vetmassa wordt omgezet in spiermassa door de krachttraining. Je kunt na verloop van tijd aankomen in gewicht of minder afvallen, omdat spiermassa meer weegt dat vet. Maar een lager vetpercentage is veel beter voor je lijf, hart en vaten en dus zeker de investering waard.

Vetverbranding in rust

In verhouding zul je meer spierweefsel ontwikkelen en spierweefsel zorgt voor het verbranden van calorieën. Ook in rust! Het is niet zo dat je helemaal niet meer hoeft te bewegen de rest van de dag, maar het verbranden van calorieën gaat na de training gewoon door. Altijd fijn!

Sneller herstel na blessure

Iedereen heeft waarschijnlijk weleens een blessure gehad na het sporten. Je bent er een aantal dagen mee zoet en het doet vaak erg veel pijn. Voorkomen kan voor een groot deel, maar genezen kun je tevens versnellen door aan krachttraining te doen. Je versterkt je spieren en pezen, wat voor sneller herstel zorgt. En uiteindelijk maak je je lijf een stuk sterker, waardoor je weer minder snel een blessure krijgt.

Vermindering van rugklachten door sterkere rug- en buikspieren

Lage rugpijn is ontzettend irritant en kan je flink weerhouden in je dagelijkse werkzaamheden. Rugklachten kun je verminderen en deels voorkomen door je spieren in je rug en buik te versterken. Buik- en rugspieren werken veel samen en dus is het belangrijk deze beiden goed te trainen. Buikspieren ontwikkelen ook samen met rugspieren en dit zorgt voor een stevige romp.

Op latere leeftijd

(vanaf een jaar of 70) neemt je spiermassa af. Soms wel met 25%! Dit kun je verminderen door krachttraining te doen. Naast spieropbouw heeft krachttraining nog meer voordelen wanneer je ouder bent: verlies van spiermassa kan namelijk een hoge bloeddruk veroorzaken, botontkalking, instabiliteit en hart-en vaatziektes. Ga je het verlies van spieren tegen, dan verminder je ook het risico op deze aandoeningen.

Mooi lijf

Tja, naast dat krachttraining heel gezond is en tevens een investering is voor de toekomst, vind ik persoonlijk dat krachttraining je lichaam ook mooier maakt. Je krijgt een mooi en strak silhouet, ontwikkelt lijnen en je oogt (en wordt) slanker. Blubber buik, armen en benen zijn verleden tijd. Nou is er niks mis met blubber, maar persoonlijk vind ik strakkere contouren veel mooier.

Wat ik merk sinds ik krachttraining doe? Dat ik inderdaad vaster en dieper slaap, meer kracht heb in mijn armen en benen en mijn lijf krijgt strakkere en mooiere lijnen. Ik merk dat ik iets minder vaak pijnlijke gewrichten heb, maar dit kan ook komen door het feit dat het zomer is. Verder zie ik mijn algemene houding verbeteren en voel ik mij gewoon sterker in mijn schoenen staan. Het geeft dus een hoop zelfvertrouwen! Minstens drie keer per week doe ik aan krachttraining en wissel ik groepen af, zoals mijn benen en billen en armen en buik. Naderhand voel je je energiek en sterk, net als je je bij een heftige cardiotraining voelt.

Ik hoop dat jullie dit artikel informatief vonden en ook mijn eigen ervaring nuttig vonden om te lezen! Kom op, pak die gewichten en ga aan de slag!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (2)

  • Ik doe vaak bodypump, dat is een groepsles net krachttraining, super fijn en ik merk ook echt het verschil met alleen cardio. Ik heb ook al die voordelen die jij ook hebt. En wat strakker in je vel is altijd fijn!

    Beantwoorden
  • Toen ik ooit in een grijs verleden aan de fitness ging, vond de trainer met wie ik een intake had het erg vreemd dat ik krachttraining wilde doen. De meeste vrouwen focussen zich op cardio, terwijl ik echt een sterker lijf wilde. Tegenwoordig zou ik het allebei doen, want die spieren zijn ook zeker belangrijk.

    Beantwoorden

Write a comment