Lifestyle

Clichés die niet meer werken.

Clichés, we kunnen er allemaal wel een paar opnoemen. Toen ik eens wat dieper ging nadenken over het fenomeen clichés, kwam ik op de volgende vraag: Waarom heet iets dat gewoon waar is en ondanks dat onwijs veel betekenis heeft, een cliché?

Cliché: het cliché zelfst.naamw.Uitspraak:   [kliˈʃe] Verbuigingen:   cliché|s (meerv.) iets dat al zo vaak gezegd is dat het niet veel meer betekent of een veelgebruikte, versleten en afgezaagde uitdrukking die iedereen wel kent. Afgezaagd? Juist heel betekenisvol! En ook al kennen we die uitspraken door en door….wennen doet het niet.

Cliché 1 ‘Kinderen worden zo snel groot’.

Cliché of niet, het is gewoon een feit. Maar verre van afgezaagd ook al roept iedereen het. Ik zie Sarah nog net niet voor mijn ogen de lucht in schieten, maar soms als ik een paar keer knipper lijkt het alsof ze weer een paar centimeter langer is. Soms wanneer ze de trap af loopt in de ochtend gebruikt ze nieuwe zinnen of nieuwe woorden. Alsof ze die ‘even’ in één nacht erbij heeft geleerd. Echt, het is verschrikkelijk en ik noem het liever geen cliché maar een spijtig feit: kinderen worden zo snel groot. Maar aan de andere kant…wie zegt dat? Zegt dat meer over jezelf dan over je kind? Hoort het ook niet gewoon snel te gaan? Ik ben er nog niet over uit.

Cliché 2 ‘Hij is je niet waard’.

Elke vrouw (of man) heeft deze uitspraak weleens gehoord tegen beter weten in. Huilend lag je op bed met rood doorlopen ogen en het snot op je voorhoofd. Je relatie is verbroken en je hebt het er zo ontzettend moeilijk mee. In een poging jou te troosten vertellen vriendinnen dat hij je niet waard is. Hoewel dat misschien op dat moment een beetje oplucht is het natuurlijk complete onzin. Hoezo niet waard? Weet je hoe leuk jullie het samen hadden en hoe gelukkig jullie waren? Deze situatie is gewoon k*t!

Cliché 3 ‘Probeer in te zien wat je wél hebt’.

Dit lijkt regelmatig DE oplossing te zijn bij iemand die somber en/of depressief is. In plaats van alles donker en negatief te zien ‘moet’ je inzien wat je wél hebt. Geloof mij, met deze uitspraak kun je niks als je depressief bent. Hoe goed bedoeld misschien ook, het werkt averechts. Zo ook bij mij, want wanneer iemand dit tegen mij zei of over mij riep ging ik mij meteen schuldig voelen. ‘Stel ik mij dan zo aan? Waarom lukt het mij niet?’ Inzien wat je wel hebt is op sommige momenten gewoon niet mogelijk of in elk geval ontzettend moeilijk. En je doet zo je best, je probeert het wel….maar het lukt niet altijd. Deze uitspraak doet suggereren dat je ‘het positief bekijken’ wel gewoon even doet. Nou, niet dus.

Cliché 4 ‘Opzoek naar een nieuwe uitdaging’.

Ja deze vind ik leuk, want normaal stond ik er nooit bij stil maar nu…Een uitdaging is altijd nieuw, anders is het geen uitdaging meer. Beetje dubbelop dus. Maar ik ben er zelf ook schuldig aan hoor, evenals tienduizenden sollicitanten die een mooi CV in elkaar denken te zetten met deze zin. Vroeger (tien jaar geleden) vond ik het een motiverende zin en vond ik deze uitspraak getuigen van lef en enthousiasme. Nu vind ik hem zo uitgekauwd dat ik er bijna jeuk van krijg. Maar ook al is het een cliché en ook al gebruikt bijna iedereen deze uitspraak weleens, voor mij klinkt het niet meer normaal. Eerder irritant en niet meer van deze tijd.

Cliché 5 ‘The best is yet to come’.

Ja, een Engels cliché hoort er ook tussen. Hier krijg ik ook de bibbers van. Want wat moet je hiermee? Moet je gaan zitten wachten tot het beste je overkomt? Moet je jezelf na een droombruiloft en een prachtige bevalling achter de oren krabben met deze uitspraak? Je kunt er niets mee en je hebt er niets aan. Als je iets wil: ga er actief mee aan de slag, doe er NU wat mee. Wacht niet tot het ooit komt aanwaaien omdat je deze zin op het toilet hebt gelezen.

Cliché 6 ‘Een hele fijne dag’.

Ja dank je. Maar ik moet toch echt zelf mijn dag ‘fijn’ maken. En wat is fijn? Wat voor de één fijn is, is voor de ander vreselijk of heel saai. We roepen dit de hele dag door te pas en te onpas. Ook hartstikke goed bedoeld natuurlijk, maar het slaat uiteindelijk nergens op. Want het is geen garantie dat je dag daadwerkelijk fijn gaat zijn en wat als je dag vreselijk verloopt? Ga je degene dan bellen om uitleg?

Ik ben heel benieuwd: wat wordt het nieuwe cliché van de toekomst? Een uitspraak wat je nu veel hoort en wat over een paar jaar ‘versleten’ is? Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (2)

  • Ik heb die nieuwe uitdaging uitspraak pas nog gebruikt en ben toch aangenomen gelukkig haha

    Beantwoorden
  • Bij “Probeer in te zien wat je wel hebt”, heb ik een andere gedachte, maar ik denk dat het ervan afhangt of je depressief bent of niet.
    Ik zit in een heel moeilijke situatie, naast het feit dat ik chronisch ziek ben (waarbij ik dagelijks pijn heb), maar ik kan wél heel goed zien wat ik wél heb. Ik denk dat dat komt omdat ik nog nooit één dag in mijn leven depressief ben geweest. Ik ken dat gevoel niet. Gelukkig maar, want het lijkt me vreselijk.
    Wat ik dus maar wil zeggen: dit cliché gaat voor sommige mensen dus wel op.

    Beantwoorden

Write a comment