Lifestyle

A clean house is a clean spirit

Een tijdje terug kreeg ik de kriebels. Zogenaamde lentekriebels om de ramen en deuren open te gooien en het hele huis te soppen en schoon te maken. Alleen…het lukte niet. Ten eerste vroor het buiten en mijn energie was ver te zoeken. Maar ik stelde mijzelf vooral de vraag waar ik moest beginnen. Hoe pak ik dit aan?

clean1

Kelly blogt op kellycaresse.nl en zij schreef laatst over het verkrijgen van discipline en structuur om regelmatig je huis schoon te maken en begon met ‘ one room a day’, waarbij je dagelijks 1 kamer schoonmaakt.
Nou weet ik al van mijzelf dat zoiets bij mij niet gaat werken, want als ik eenmaal bezig ben wil ik vaak doorgaan. De perfectionist in mij dwingt mij tot het schoonmaken van alles. En dat is veel, veel te veel want ons huis telt veel kamertjes.
Ik heb een houvast nodig waardoor ik gestructureerd te werk kan gaan en overzicht houd over wat ik moet doen, wat gedaan is en wanneer het weer gedaan zou moeten worden. Gelukkig deelde Kelly een printable huishoudschema die ik braaf heb uitgeprint. En weet je wat? Hij staat ingevuld en zelfs ingelijst in de keuken.

clean2

 

clean4

 

Maar dan komt de vraag, werk het? Ehm…ik weet zeker dat het zou kunnen werken, ook bij mij.
Maar bij het invullen heb ik geen rekening gehouden met de dagen dat ik werk en dus doodmoe op de bank plof. Of de dagen dat Sarah niet wilt slapen en veel aandacht nodig heeft. Wat wel werkt is dat ik nu een overzicht heb van alle klusjes in huis en deze goed heb verdeeld. Elke dag iets doen, dat moet toch wel lukken?
Afgelopen maandag ben ik begonnen en het helpt mij redelijk om een houvast te krijgen. Waar ik wel tegenaan loop is dat ik of geen puf heb en klusjes doorschuif naar de volgende dag (om het vervolgens de volgende dag weer door te schuiven…mmmppff) of ik ben zo fanatiek met een opbeurende muziekje op de achtergrond dat ik meteen maar voor 2 dagen doe. Structuur zit er dus nog niet in, de wil en het overzicht wel.

clean3

Als je naar ons schema kijkt, is  het wel duidelijk dat wij hier geen rustdag kennen. Dagelijks zijn er terugkerende klusjes die goed in ons systeem zitten.
De woonkamer, keuken, badkamer en toiletten zijn ook regelmatig aan de beurt maar deden we eerder pas als er het zichtbaar stoffig werd. De slaapkamers daarentegen werden wat meer verwaarloosd.
Een schoon bed was het enige wat er werd gedaan. En stofzuigen als we merkten dat er een laagje stof aan de sokken bleef hangen.
De zolders worden helemaal achtergesteld. Dus hoe hoger de kamers, hoe zieliger ze zijn. Meer onder het motto: wat je niet ziet, bestaat niet.

Tijd voor verandering, want elke kamer verdient evenveel aandacht en liefde en laten we hopen dat met dit prachtig ingelijste schema er meer structuur in het leven van de familie Boekhouder komt. Want niets is zo heerlijk als een schoon en fris huis, elke dag weer.
Als het werkt vraag ik patent aan op het idee om lijstjes in de lijsten. Als het niet werkt, stof ik hem wel een keer af als hij zichtbaar onder een laagje stof zit.

Ik ben benieuwd of jullie op vaste dagen vaste schoonmaakklusjes doen? Zit er regelmaat in je huishouden of zou je iets willen veranderen? Laat het mij weten!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (2)

  • Elke dag stofzuigen en dweilen. Met twee kinderen en huisdieren we een must. Plus wat er dan in m’n irritatiehoekje zit. De plinten, badkamer of deur… Verschilt per dag. Woensdag is m’n vrije dag en een echt poetsdag…. Maar de belangrijkste regelmaat is de schoonmaakster die een keer in de twee weken komt. Ik heb me er mee neer gelegd. Als werkende moeder red ik het gewoon niet allemaal

    Beantwoorden
  • Wat een leuk artikel 😀 jij inspireert me om ook daadwerkelijk het schema uit te printen en hopelijk dus ook te gebruiken 😀

    Beantwoorden

Write a comment