Random

Chronisch ziek en het huishouden. Obstakels en oplossingen.

Het is niet zo dat ik vroeger mijn huis altijd keurig aan kant had. Het liefst poetste ik even snel al het zichtbare stof weg en schoof ik de rommel onder het bed of in een kast. Schoonmaken….ik was er nooit zo dol op.
Toch kan ik enorm genieten van een fris en opgeruimd huis en brengt het schoonmaken altijd een enorme voldoening. Maar…het brengt vooral obstakels. Wat met dat klein beetje energie per dag moet ik mijn activiteiten goed doseren en inperken. Hoe gaat dat samen met het huishouden?

*De Kärcher Window Vac 2 in dit artikel heb ik gekregen

Ik probeer dagelijks beneden te stofzuigen en de keuken schoon en leeg te houden. Dat zijn wel zo’ n beetje de klusjes die in mijn ogen prioriteit hebben en die met de juiste dosering energie meestal ook lukken.
De ene keer is daar een enkele pauze tussendoor voor nodig, de andere keer twee uur slaap. Toch voelt het een soort ‘vast ritueel’ om het beneden schoon te houden, want daar wordt het meest geleefd en daar ontvang je bezoek.

Klusjes zoals de badkamer en toiletten poetsen, dweilen en ramen zemen zijn te intensief. Ik begin er nog weleens aan (eigenwijs he…) maar nog niet eens halverwege moet ik stoppen. Mijn energie is op en mijn batterij leeg.
En omdat ik de dagen erna nog de gevolgen ervaar en ik liever energie bewaar voor Sarah dan dat ik het aan schone ramen besteedt, heb ik besloten om deze taken niet te doen of uit te besteden. Alhoewel…

Het zware aan ramen zemen vind ik de kracht die je moet zetten en alle bewegingen. Het gevolg is dat wij regelmatig bijna achter matglas leven (dankzij een zekere kleuter) en pas schone ramen hebben als Giorgio zijn moed bij elkaar heeft verzameld of een ander het voor ons doet.
Soms, wanneer de zon op onze ramen staat, schaam ik mij weleens voor de vieze en stoffige ramen. Maar het is niet dat ik ze niet schoon wil hebben, het schoonmaken is gewoon te pittig.

En toen was daar Kärcher en de Window Vac. Vaak van gehoord, maar nooit gebruikt. Achteraf dom, want alles wat mij energie bespaart is welkom! Ik had het geluk de Window Vac te mogen testen en niet zo’n klein beetje ook. Nee….hij onderging een loodzware test.

De Window Vac bestaat uit twee delen: een handzaam formaat zeem met zachte spons en een flesje met spuit waarin je schoonmaakmiddel doet. Je sprayt hiermee de ramen in waarna je hem kunt boenen met de spons. Het andere deel is een trekker die water opzuigt.

Nou zijn onze ramen al best vies van zichzelf. Vette kinderhandjes, spettertjes en andere vlekken belemmeren ons uitzicht. Maar het kan nog gekker: Sarah mocht voor de test zich eenmaal uitleven met kwark, pindakaas en jam. Niet om te eten, maar om te smeren.
Je had dat snoetje moeten zien toen ik aangaf dat ze mocht gaan kliederen.

Mevrouw begon met een bescheiden vinger pindakaas op het raam te smeren…

Maar al snel werd dat een hele hand. Met alles door elkaar…zo gaat ie goed!

Even goed verdelen…

En inmasseren…

‘Is het zo goed mama?’ Lijkt mij wel! Eens kijken of Karcher hier raad mee weet…

Eerst neem ik het raam af met een keukenpapiertje, aangezien ik anders mijn zeem direct onder de jam, pindakaas en kwark heb zitten. Ik haal dus het ergste weg met een papiertje.

En dan….flink sprayen! Ik spray het raam rijkelijk in met het schoonmaakmiddel en deze ruikt lekker fris. De gebruiksaanwijzing vond ik overigens helemaal prima, want deze bevat geen tekst maar plaatjes. Omdat ik geen gebruiksaanwijzingen meer kan lezen werkt dit heel prettig.

Na het sprayen ga ik er een paar keer met de zeem overheen om de boel goed los te weken en schoon te boenen. Nou ja boenen…ik zet geen kracht en dat hoeft ook niet.

En vervolgens pak ik het andere onderdeel, namelijk de trekker. Deze trekker zuigt het water op terwijl je hem over de ruit laat glijden.

Jeetje….dat gaat makkelijk! Ik zet geen kracht en laat de trekker gewoon over het raam gaan, heel zachtjes. En terwijl ik hem naar beneden trek laat hij de ramen streeploos schoon achter.

Ook fijn: hij is lekker licht en dus prima met 1 hand te bedienen. Dit kost mij weinig energie, hoera!

Sarah wil ook een handje helpen en dat gaat ook prima, ook zij kan hem goed vasthouden.

De geur van kwark, pindakaas en jam hangt echter wel aan de spons van de zeem, maar mijn raam is wel enorm schoon en ontvet! Want pindakaas is hartstikke vettig. Er is echter geen vet plekje meer te bekennen.

Het water wat de Window Vac opzuigt komt onderin een tankje terecht en ziet er niet fris uit, maar je ziet wel wat voor vuil er van je ramen is gekomen. Het tankje kun je eenvoudig weer legen en omspoelen!

Ik had veel verhalen gehoord en had hoge verwachtingen, maar dat hij zo makkelijk en fijn zou zijn had ik echt niet verwacht. Hij is licht, handzaam, reuze effectief en maakt het ramen zemen een heel stuk lichter! Hopelijk kan ik het zo wat vaker zelf doen, al is het in etappes. En nog leuker, want voor de herfst krijgen wij overal nieuwe kozijnen en ramen en dan wordt zemen nog een stukje leuker!

Voordelen:

 • Handzaam en licht
 • Makkelijke gebruiksaanwijzing, voor iedereen toegankelijk
 • Werkt snel en effectief en maakt het ramen zemen makkelijk
 • Makkelijk op te bergen
 • Kleinere zeem inbegrepen voor kleine ramen of spiegels
 • Zeem is afneembaar en te wassen
 • Geen druppels meer onderaan de ramen
 • Streeploos schoon en goed ontvet
 • Werkt op een accu, oplaadapparaat inbegrepen

Nadelen:

 • Spuitflesje met zeep lekt snel als je hem niet heel goed dicht doet
 • 1 spons is wat weinig, had er liever 2 gehad om te kunnen wassen en af te wisselen.

Nog een paar tips wanneer je het huishouden (te) zwaar vindt:

 • Maak een verdeling van taken voor huisgenoten voor de hele week. Zo heb je het overzicht en kun je klusjes verdelen en uitsmeren over de tijd.
 • Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Zittend stofzuigen, zittend de vaatwasser uitruimen, zittend strijken…het kan allemaal. Maar deze Window Vac als hulpmiddel is ook een voorbeeld dat het bijna altijd makkelijker kan!
 • Ga niet over je grenzen, al wil je nog zo graag iets doen en/of afmaken. Voel je al helemaal niet schuldig of rot als het niet lukt.
 • Probeer, indien mogelijk, het huishouden of een deel van het huishouden uit te besteden. Vanaf volgende maand hebben wij hulp in de huishouding en dat voelt zo fijn!

Vind jij het huishouden ook zwaar? Wat doe jij om het makkelijker te maken? En ben je al bekend met de Window Vac van Kärcher?

Benieuwd naar de andere mama’s en hun ervaring met de Window Vac? Klik hier voor het artikel van Marije en hier voor het artikel van Merel.

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (5)

 • Ik gebruik vaak glassex of een gewone spons met een sopje en dan maak ik het raam droog met de Kärcher . Ik vind hun spuitbusding ook niet zo handig

  Beantwoorden
 • ik ben ook zo blij met de mijne! Na jaren kan ik weer gewoon ramen lappen zonder 2 weken helemaal stuk te zijn…leven met chronische pijn is al zwaar genoeg 😉

  Beantwoorden
 • Lijkt me een heel handig ding maar ik ben ook chronisch ziek en ik houd het toch maar bij mijn glazenwasser…
  Ik heb ook al jaren wekelijks een poetsvrouw. Ik zou niet elke dag kunnen stofzuigen. Knap dat je het kunt opbrengen. Het is in ieder geval een stuk schoner in jouw huis 😉

  Beantwoorden
 • […] is chronisch ziek. Klussen als het zemen van de ramen zijn voor haar lastiger. Klik hier voor haar […]

  Beantwoorden
 • Ook ik heb een chronische ziekte, ramen lappen/wassen kost mij veel energie en geeft pijnklachten. Bovengenoemde “ramentrekker” mocht ik van mijn schoonmoeder lenen, hij maakt de ramen inderdaad goed schoon, maar het apparaat blijft te zwaar. Sinds een tijdje doe ik aan ramen wassen 2.0. 🙂 Ik gebruik een speciale pluisvrije doek en droog het na met de andere speciale doek die bij deze set hoort. Je hebt hier geen schoonmaakmiddel bij nodig, dus ook nog eens goed voor het milieu. Inmiddels hebben mijn man en ik besloten dat wij voor de ‘buitenboel’ een glazenwasser willen. Mijn plan was om als ik een glazenwasser bij ons in de buurt zie, hem aan te spreken en te vertellen dat wij klant willen worden. Zul je net zien: Heb je je dit voorgenomen, is er geen glazenwasser te bekennen! 🙂

  Beantwoorden

Write a comment