Lifestyle

Brandwonden bij kinderen: dit moet je wel en niet doen.

Vanochtend in het nieuws: het aantal zeer jonge kinderen met brandwonden is in de afgelopen vijf jaar toegenomen. Het gaat hierbij om een stijging van 5,3 naar 11,7 kinderen tussen de nul en de vier jaar, per 1000 patiënten die staan ingeschreven bij een huisarts. Best een forse toename welke te wijten is aan het feit dat mensen dichter op elkaar zijn gaan wonen.

In verhouding tot de rest van de bevolking hebben jonge kinderen een drie keer grotere kans op het oplopen van brandwonden. Jonge kinderen hebben nog geen inzicht in oorzaak-gevolg, doen dingen ondoordacht en snel. Ik mag in mijn handen knijpen dat Sarah nooit een brandwond heeft opgelopen, maar ik was er wel altijd bedacht op. Echter…mocht zij een brandwond oplopen, wat is dan wijsheid? Wat moet je doen wanneer je kind een brandwond oploopt? En wat vooral niet?

Doen

Een kind kan zich verbranden aan heet of kokend water of door een ongeluk met bijvoorbeeld een kaars. Er zijn een aantal dingen die je bij verbranding direct moet doen:

  • Koelen met lauw stromend water. Geen koud water, want het kind loopt dan kans onderkoeld te raken. Koel 10 tot 20 minuten.
  • Laat kleding aan! Kleding kan aan de brandwond blijven kleven en je brengt meer schade aan de wond wanneer je de kleding uit doet.
  • Na het koelen de wond afdekken met huishoudfolie.
  • Bel bij een baby of kleuter met een brandwond tijdens het koelen de huisarts. Bij een ouder kind na koeling de huisarts als de blaar of de wond groter is dan de halve hand van het kind, de plek geel, bruin of zwart is (en juist geen pijn doet). Dit betreft namelijk een derdegraads brandwond en dient te worden behandeld door een arts. Ook als er blaren zijn in het gezicht, handen, voeten of geslachtsdelen dient er contact op te worden genomen met de huisarts.
  • Geef paracetamol tegen de pijn.
  • Mocht je geen stromend water in de buurt hebben: een meer of vijver verkoelt ook. Spring er desnoods samen in of maak een doek nat om tegen de wond aan te houden. Geef dit wel aan bij de huisarts, aangezien het water niet schoon is en er bacteriën in de wond kunnen komen.

Niet doen

  • Koud water gebruiken om te koelen.
  • Kleding uittrekken tijdens het koelen.
  • De wond behandelen met zalf.
  • Je schuldig voelen over de verbranding van je kind. Het kan iedereen overkomen!

Tips om verbranding zoveel mogelijk te voorkomen

Hoe goed je ook oplet, een ongeluk zit in een heel klein hoekje. Wel zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om de kans op verbranding zoveel mogelijk te verkleinen:

  • Zet pannen achterop het fornuis
  • Zet de waterkoker zoveel mogelijk ver weg op het keukenblad en de theepot in het midden van de tafel in plaats van bij de rand.
  • Laat kinderen nooit alleen bij brandende kaarsen. Berg aanstekers en lucifers goed op en gebruik een aansteker met een ‘lock’.
  • Mocht je een Cooker hebben: zorg dat je kind er niet bij kan.
  • Houd kinderen weg bij een open haard of barbecue. Wat wel verstandig is: ga samen met het kind even bij de open haard of barbecue staan om samen de warmte te voelen. Zo is een open haard of barbecue niet meer interessant en zal het kind beter het gevaar begrijpen.

Heb jij nog goede tips? Laat ze horen! Wil je er meer over lezen? Klik hier.

(bronnen: Nu.nl, brandwondenstichting.nl, thuisdokter.nl)

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment