koken Lifestyle

Blunders, eetgewoonten en kook-successen: ons leven in de keuken!

Sinds een paar jaar ben ik verzot op koken. Grappig, want vroeger interesseerde het mij geen ****. Meestal maakte ik wat pasta uit een pakje (ja echt) of ik knutselde een Wereldgerecht met Knorr in elkaar. Soms wilde ik nog weleens rijst koken en wat kip bakken, maar ik vond er niets aan. Het feit dat pakjes en zakjes vanwege het zout hier de deur uit moesten zorgde direct voor meer kookplezier. Het leek mij daarom leuk om jullie een kijkje te geven in onze eetgewoonten, mijn blunders in de keuken en de successen in de keuken.

Blunders

De laatste jaren kan ik mij geen blunder herinneren, maar zo’n jaar of vijf geleden heb ik mijn goorste Kerstdiner ooit voorgeschoteld aan mijn schoonfamilie. Niet expres hoor, maar perongeluk. Wat was er aan de hand? Ik had een heerlijk recept gevonden voor witvis in de oven met een pesto-sausje. De vis was nog niet helemaal ontdooit maar dat kon vast geen kwaad, ik zette de vis gewoon een paar minuten langer in de oven.

Eindelijk, we konden eten! We namen allemaal een hapje en ik hoorde alleen ‘mmm’. Oftewel: het was lekker. Toch? Ik nam zelf een hap en de vis was koud. En niet gaar. Eigenlijk gewoon nog rauw. Koude rauwe witvis…Ik deed alsof mijn neus bloedde en at het op alsof het zo hoorde. Mijn tafelgasten vonden het best lekker (dacht ik) maar het zal mij niets verbazen als ze iets anders dachten.

Eetgewoonten

Sinds Sarah er is eten wij altijd aan tafel. Nou ja…daarvoor eigenlijk ook al een jaar. Nadat ik zwanger werd vond ik het niet meer fijn om op de bank achter de televisie te eten met een bord op schoot, helemaal niet met een dikke buik. En nu we echt als gezin samen eten is aan tafel eten veel gezelliger vind ik!

Wel eten we altijd met het nieuws aan op de achtergrond of RTL Boulevard. En we scheppen op in de keuken om het vervolgens aan tafel op te eten. Bijzonder dat dit overal weer anders is. Want zoals bij mijn ouders scheppen we altijd op aan tafel, waar de pannen worden neergezet. Eerlijk gezegd heb ik dan sneller de neiging om nog wat op te scheppen dan wanneer ik in de keuken mijn bord vul.

Kook-successen en kook-mislukkingen

De gerechten zonder pakjes en zakjes zijn toch wel mijn grootste successen, al zeg ik het zelf. Door het maken van deze recepten heb ik veel meer plezier en feeling voor het koken gekregen. Ik doe nu heel veel op gevoel en durf meer te experimenteren. Wat nog meer altijd lukt? Mijn biefstuk (perfect medium), soepen, pasta’ s en rijst. Wat minder goed lukt zijn gebakken aardappels van verse aardappelen. Ik kook ze altijd net iets te lang waardoor het een kruimelig geheel wordt wanneer ik de aardappelen ga opbakken.

Genieten

Koken is voor mij ontspannen, ook als ik voor een grote groep moet koken of moet zorgen voor een groot diner. Ik zit tijdens het snijden al helemaal in mijn element en geniet van begin tot eind. Wat koken zo leuk maakt? Van niets naar iets gaan….anderen die genieten van jouw kookkunsten en nieuwe maaltjes ontdekken. Wanneer ik elke dag alleen zou eten zou ik lang niet zoveel plezier hebben met koken dan wanneer er mensen mee eten.

Ik kan niet vrolijker worden van een recept dat goed gelukt is en ik kan ook niet chagrijniger worden van een maaltijd die mislukt. Nou gebeurt dat laatste niet vaak, maar het kan mijn dag maken of kraken.

Ik kan niet zonder…

Op de eerste plaats staan mijn kruidenpotjes. Hoeveel het er zijn? Geen idee, ongeveer 30 denk ik. Soms voel ik mij net een heks, maar ik kan alles maken met de kruiden die in de kast staan. Er staat ook een potje zout die ik heel af en toe gebruik, maar hier doen we bijna twee jaar mee. Voor de rest zijn er favorieten zoals Italiaanse kruiden, cayennepeper, knoflookpoeder en gerookt paprikapoeder. Heerlijk!

Mijn vaatwasser krijgt een derde plek, aangezien ik na het koken het liefst alles de vaatwasser in schuif. Lekker snel een leeg aanrecht! Op de derde plek toch wel mijn aardappelschilmesje van de Xenos. Heerlijk scherp ding die ik overal voor gebruik.

Wat is jouw blunder in de keuken? En geniet jij ook zo van koken?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (3)

 • Ik heb laatst taart gebakken waar ik toch wel en redelijk essentieel ingrediënt was vergeten, namelijk de boter, die alles zou binden. Gelukkig had ik het door net nadat ik ze in de oven had geschoven en heb ik het nog kunnen rechtzetten.

  Beantwoorden
  • Oh wat een geluk haha! Zou mij ook kunnen gebeuren.

   Beantwoorden
 • Door jou gerechten heb ik ook nu alle kruiden wel verzamelt, alleen af en toe wat aanvullen. Ik kon er eerst geen bal van, en nog moet ik elke keer weer het recept lezen maar dat maakt me niets uit.
  Ik vind het wel spannend om voor familie te koken, maar dat is toch een stukje faalangst of zo, bang dat er wat fout gaat..

  Beantwoorden

Write a comment