How bizar geeft je regelmatig een kijkje in de keuken van de meest opmerkelijke berichten wereldwijd. Vandaag heb ik weer een opmerkelijk bericht, maar wel met een serieuze twist. Onderzoekers hebben een manier gevonden om stamceltherapie in te zetten bij een hartinfarct, om zo de schade na een infarct te beperken. Dat is toch tof? Lees vooral verder!
Het Erasmus MC heeft een manier gevonden om de schade na een hartinfarct te verminderen. Het hart kan na een infarct pompkracht verliezen doordat de spiercellen blijvend beschadigd raken. En spiercellen die afgestorven zijn, werken niet meer. Onderzoekers hebben ontdekt dat de schade gereduceerd kan worden door via de bloedbaan stamcellen te sturen.
Ultrageluid wordt gebruikt om de stamcellen naar de beschadigde plek te sturen die door een infarct is ontstaan. Patiënten die een hartinfarct overleven (en dat zijn er gelukkig steeds meer) houden vaak ernstige klachten zoals minder mobiliteit en vermoeidheid. Ook kan hartfalen ontstaan na een hartinfarct. Het is dus mooi dat steeds meer mensen een infarct overleven, maar de gezondheidsproblemen nemen daardoor wel toe.
Uit eerdere onderzoeken blijkt dat de schade van een infarct kan worden beperkt door direct na het infarct stamcellen in te zetten. Deze cellen kunnen nieuwe spiercellen en bloedvaten vormen. Ook scheiden de cellen eiwitten af die voorkomen dat omliggende cellen afsterven.. Hierdoor blijft het hart beter pompen.
Stamceltherapie is eerder ingezet, maar men stuitte toen op het probleem dat veel stamcellen niet wisten waar ze naartoe moesten en kwamen vervolgens terecht in de lever of de milt. De stamcellen worden nu met een soort microbelletjes bekleedt. De microbelletjes reageren op ultrageluid en daardoor wordt het mogelijk de cellen naar de goede plek te sturen.
Voordat deze therapie ingezet kan worden is echter meer onderzoek nodig. Maar hoe gaaf is dit!! In een land waar veelal wordt geklaagd over met name de zorg, resulteert wetenschappelijk onderzoek in zoiets groots. Stel je voor dat dit kan worden ingezet? Wat een mooie ontwikkeling zou dit zijn!