Random

Een likje hier en een likje daar. Mijn verfgekte neemt vreemde vormen aan.

Tijdens de middelbare school bleek ik naast een talent te hebben voor talen, ook vooral heel creatief. Lessen als handenarbeid en tekenen waren voor mij weggelegd. Nog steeds vind ik het heerlijk om een potlood of kwast te pakken om iets creatiefs op papier te zetten. Zo ben ik de laatste jaren vooral bezig met waterverf.
Maar niet alleen het papier krijgt hier kleur. Ook de meubels (binnen en buiten) zijn aan de beurt geweest voor een lik verf. En daar word ik mij toch blij van!

Het begon met een oude houten tuinset van mijn ouders. Het was een prachige set, maar erg kaal geworden en verweerd. Ik vond het zonde om zo’n stevige tuinset weg te doen terwijl hij nog erg functioneel was.
Gewapend met schuurpapier, een kwast en een pot mat zwarte verf ging ik aan de slag om de meubels op te knappen. En met resultaat: het zag er als nieuw uit. Met een paar tientjes en wat uren werk stond daar een prachtige tuinset in mooi mat zwart.

Belangrijk is als je een meubel wat veel buiten staat gaat lakken, om een kwalitatieve lak/verf te gebruiken. Sigma verf heeft bijvoorbeeld sterk slijtvaste buitenlak, waardoor het resultaat lang zichtbaar is en de verf of lak niet gaat bladderen. Vochtregulerend voorkomt het bladderen van de verf en sommige lakken zijn wel tot 10 jaar onderhoudsvrij.

Alles in de verf

Ik had de smaak te pakken, want ik pakte ook wat andere meubels erbij om te verven. De keukentrolley was blank hout, maar verveelde na een aantal jaren. Ook die werd mat zwart. De schouw van onze openhaard moest er ook aan geloven.
Er zat nog een flinke bodem in de verfpot en het hout van de schouw was gelig gelakt. Bovendien heeft onze pup ooit haar tanden gezet in de hoeken van de schouw. Tijd voor een opknapbeurt!

Het resultaat was prachtig en zowel de keukentrolley als de ombouw van de openhaard zagen er weer als nieuw uit en pasten beter bij de rest van ons interieur.
En ook belangrijk: het scheelt geld voor nieuwe meubels en het is voor het milieu goed om spullen een nieuw leven in te blazen. En mocht over een aantal jaar het mat zwart weer uit de mode zijn, dan verven we de meubels gewoon weer in een ander kleurtje.

Binnen heb je natuurlijk andere lak nodig dan buiten. Voor binnen is het belangrijk dat de verf of lak kleurvast is en veilig in gebruik. De binnenlak van sigma s2u nova satin is heel fijn voor binnen. Het is krasvast, slijtvast en niet geheel onbelangrijk: geurarm. Ik vind niets zo vervelend als een walmende geur van lak en verf in huis als je er de hele dag in zit. Het geeft mij hoofdpijn. Heel blij dus dat deze lakken geurarm zijn met een kind en hond in huis.

De nieuwste plannen

Er staat al een grote pot witte verf klaar om gebruikt te worden op de muren beneden. Ik vind het fijn om eens in de zoveel jaar de muren weer even fris wit te maken. In de keuken zal er ook opnieuw worden geverfd, namelijk de achterwand.
We hebben deze niet betegeld en verven deze achterwand met een kwalitatief afwasbare verf. Hiermee kun je vlekken die je in de keuken maakt heel makkelijk verwijderen.

Verder komt er nog een lekker kleurtje op de muur van Sarah haar slaapkamer. Zwart is op dit moment haar lievelingskleur, maar dat worden haar muren zeker niet. Ze vindt paarse tinten gelukkig ook heel mooi. Dus paars wordt het! Niet een enkele kleur, maar meerdere tinten paars ziet zij (en ik) wel zitten. We gaan er in elk geval iets moois van maken.

Knap jij vaak houten meubels op?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (1)

  • Hallo Geertje, welke afwasbare verf gebruik je voor de keuken? Onze achterwand is ook niet betegeld maar de verf die er nu op zit, krijg ik niet goed schoon. Tijd voor een opknapbeurt dus, maar dan hopelijk met een beter product.

    Beantwoorden

Write a comment