BikkelharT

BikkelharT. Welke onderzoeken financiert de Hartstichting?

collect2Ik denk dat iedereen de Hartstichting wel kent. Het is één van de grootste stichtingen in Nederland die zich inzet voor hartpatiënten en onderzoek naar preventie en behandeling. Jaarlijks komt er iemand aan de deur om te collecteren voor de stichting en misschien ben je zelf wel donateur? Vandaag schrijf ik niet over de Hartstichting om zieltjes te werven, maar wel om te laten zien waar dat geld eigenlijk allemaal naartoe gaat.

collect1

De Hartstichting heeft zich voor de komende periode gericht op wetenschappelijke onderzoeken die inwoners van Nederland belangrijk vinden.  Hieruit kwam een top 5 en de Hartstichting geeft deze top 5 het komende jaar prioriteit als het gaat om het investeren van geld in wetenschappelijk onderzoek.

 1. Het eerder herkennen van Hart- en vaatziekten. Een beroerte, infarct of hartstilstand komt vaak onverwachts. Onderzoek helpt om eerder signalen te herkennen en in te grijpen voor het te laat is. Signalen zijn bij vrouwen en mannen overigens verschillend, misschien ook een interessant detail.
 2. Hart- en vaatziekten bij vrouwen. Medische behandelingen komen met name voort uit onderzoek bij mannen. Zoals ik al bij punt 1 beschreef, manifesteren hart-en vaatziekten bij vrouwen anders dan bij mannen. De resultaten van eerder gedane onderzoeken bij mannen zijn niet zomaar te vertalen naar vrouwen, werk aan de winkel dus!
 3. Betere behandeling van hartfalen en hartritmestoornissen. Hartfalen en ritmestoornissen komen vaak voor bij oudere mensen. Mensen worden namelijk steeds ouder, overleven vaker een hartinfarct en kampen dus met hartfalen op latere leeftijd. Onderzoek moet uitwijzen hoe mensen oud kunnen worden zonder of met zo min mogelijk hartfalen.
 4. Acute behandeling van beroertes. De Hartstichting stimuleert onderzoek naar de meeste effectieve behandeling in de acute fase bij beroertes. Snel ingrijpen is noodzakelijk om de schade te beperken.
 5. Nieuwe manieren om een gezonde leefstijl (levens)lang vol te houden. De Hartstichting doet onderzoek naar het stimuleren van zelfmanagement, online coaching en apps om een gezondere leefstijl makkelijker vol te houden. Het is namelijk bewezen dat een gezonde leefstijl bijdraagt aan het voorkomen van hart-en vaatziekten. Maar het vol houden blijkt nog erg lastig, zo blijkt uit de praktijk.

collect

Lopende onderzoeken

Er zijn diverse onderzoeken die al een tijdje lopen, namelijk:

 1. Eerder opsporen: Het eerder inschatten van het risico op dementie, depressie of overlijden na een beroerte. Ook het eerder opsporen van hartfalen na een infarct hoort bij dit onderzoek.
 2. Beter behandelen: Denk aan onderzoeken naar de beste stents die geplaatst kunnen worden bij het dotteren van een vat, onderzoek naar het ontstaan van hartfalen bij jongeren die een virus oplopen en nieuwe medicijnen tegen slagaderverkalking.
 3. Echt genezen: Hieronder valt onderzoek naar het inzetten van stamceltherapie bij een hartinfarct, waardoor de hartspier genezen kan worden. Het doel is ook om een nieuwe, ideale hartklep te ontwikkelen die levenslang meegaat en waarbij de patiënt geen medicijnen hoeft te slikken. De huidige hartkleppen gaan maximaal 15 jaar mee en de patiënt moet veel bloedverdunners slikken. De Hartstichting is bezig om een hartklep te ontwikkelen van lichaamseigen cellen. Klik hier voor een instructiefilmpje. Geweldig!
  Bij dit punt hoort ook onderzoek naar het voorkomen van hartritmestoornissen bij een verdikte hartspier. Een nu nog veel voorkomend probleem.

Bron: www.hartstichting.nl

Tot zover de lopende onderzoeken en de geplande onderzoeken. Vonden jullie het interessant om te lezen waar het opgehaalde geld naartoe gaat? Als je uitgebreid over de onderzoeken wilt lezen, kijk dan op de site van de Hartstichting.

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (4)

 • Wat goed dat je in je blog de onderzoeken die de Hartstichting financiert onder de aandacht brengt. Dank hiervoor en de allerbeste wensen voor je in 2015! Groet, Marjon

  Beantwoorden
  • Graag gedaan hoor, zulke mooie onderzoeken verdienen de aandacht! Ook het allerbeste gewenst voor 2015!

   Beantwoorden
 • Wat goed dat je hierover schrijft. Ik doneer altijd aan de hartstichting als de collecte langskomt, misschien een beetje een luie manier van doneren, maar het is íéts 😉

  Beantwoorden

Write a comment