BikkelharT

BikkelharT. Tips voor het koken als hartpatiënt

zout1

Gedurende de tijd ben ik erachter gekomen dat eten koken zonder zout en met zoveel mogelijk onverzadigde vetten goed te doen is. Wel heb ik voorafgaand een zoektocht moeten doen naar wat de mogelijkheden zijn, waar ik op moet letten en wat juist afgeraden wordt. Graag deel ik vandaag tips voor het koken als hartpatiënt, die het makkelijker moeten maken om een verantwoorde maaltijd op tafel te zetten.

Geen zout aan mijn eten toevoegen was de eerste stap die ik zette naar gezonder eten met minder zout. Ik deed nooit zout bij de rijst, pasta of groenten maar wel bij het vlees, op mijn ei of door de stamppot. Ook kocht ik nog wel eens een zakje of een pakje voor maaltijden als Burrito’s, lasagne, nasi en kaassaus. Maar daar zit schrikbarend veel zout in en ik kreeg er toch last van.
Er komen geen zakjes of pakjes meer bij mij in huis. Zelf maken is zoveel lekkerder en gezonder. In zakjes en pakjes zit zo ongelooflijk veel nutteloos verborgen zout, dat dit flink aantikt als je met een zoutbeperking te maken hebt. Lees verder voor belangrijke tips en aandachtspunten!

zout6

Tips

 • Voeg geen zout toe tijdens het koken van rijst, pasta, aardappelen of groenten. Het is even wennen, maar het smaakt prima zonder toegevoegd zout.
 • Maak spaghetti, tomatensoep en lasagnesaus zelf met gepelde tomaten en kruiden als basilicum, Italiaanse kruiden, knoflook en peper.
 • Door chillipeper in je gerechten toe te voegen mis je het zout minder.
 • Combineer niet meer dan drie kruiden in een maaltijd.
 • Om kruiden zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen is het moment van toevoegen van belang. Zachte kruiden zoals bieslook, basilicum, dille, peterselie en dragon geven snel hun smaak af en voeg je op het laatst toe. Kruiden met harde bladeren zoals tijm, salie en rozemarijn, hebben langer de tijd nodig en kun je het beste aan het begin van het kookproces toevoegen. Peper en knoflook kun je het beste meebakken.
 • Via de site van de Hartstichting kun je de Zoutwijzer bestellen. Deze zoutwijzer geeft informatie over de hoeveelheid zout per product en geeft tips. Ook de Nierstichting heeft goed informatiemateriaal, zoals de Kruidenwijzer. Een handige tool om voor elk gerecht je eigen kruidenmengsels te maken.

zout3

zout2

zout4

 • Verstegen heeft heerlijke natriumarme kruiden en kruidenmengsels voor op vis, kip, in gehakt en op je eitje. Zeker het proberen waard!
 • Albert Heijn heeft een ruim assortiment aan natriumarme producten als pindakaas, jus, ketchup, ingeblikte groenten, rijstwafels, Aromat, chipjes, ketjap, kaassnacks, augurken etc. Ik ga ze stuk voor stuk proberen en laat hier op de site weten wat ik er van vond en of het een aankoop waard is!
 • Kook altijd verse groenten. Ingeblikte groenten bevatten veel zout.
 • Maak paneermeel zelf door oud brood of beschuit te vermalen. Paneermeel bevat veel zout.
 • Probeer eens ingevroren kruiden die verkrijgbaar zijn bij de supermarkt. Dit zijn verse kruiden die meteen na het plukken zijn ingevroren. Deze geven meer smaak aan je gerechten dan gedroogde kruiden.
 • Alpro bakboter bevat erg weinig natrium en veel goede onverzadigde vetzuren. Aanrader!
 • Als avondsnack zijn ongezouten studentenhaver, zoete popcorn of rauwkostknabbels een lekker alternatief.

zout5

Aandachtspunten

 • Let op bij zogenaamde zoutvervangers, deze bevatten vaak kalium om de smaak van natrium te vervangen. Indien je plasmedicatie gebruikt die kaliumbesparend is (Spironolacton) of nierpatiënt bent, kan de hoeveelheid kalium in je bloed te hoog worden wat gevaarlijk kan zijn. Het advies is eerst te overleggen met je arts.
 • Andere zoutsoorten, als zeezout, mijnzout of Himalayazout zijn net zo zout als gewoon keukenzout.
 • Jonge kaas bevat ook zout, al smaakt het minder zout dan oude kaas. Kies liever voor minder zoute kaassoorten als Mozarella of Milner.

Gebruik jij veel zout bij het koken? En maak je veel gebruik van pakjes of maak je alles vers? Als je nog tips hebt, laat ze weten!

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (7)

 • Ik heb sinds een tijdje de maaltijdboxen van hello fresh. Hier zit heel weinig zout in, alles is vers en je hoeft er ook niet zo over na te denken.

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je tip! Ik had er al wel veel over gehoord. Enige nadeel vind ik dat de boxen prijzig zijn, wij doen voor veel minder boodschappen.

   Beantwoorden
 • https://www.hellofresh.nl/recipe/all/

  Hier iig een hele lange receptenlijst 😉

  Beantwoorden
  • Dank je! Veel mag ik inderdaad hebben, maar de kaasjes, olijven, salami, (soja)sausjes en dergelijke niet, dat vind ik dan weer zonde 😉

   Beantwoorden
 • ik heb niet lang geleden een kindje op de wereld gezet en ik vind deze post geweldig interessant, daarvoor bedankt. Maar ik heb bang dat ik overschot aan gewicht niet meer kwijt ga geraken. Ik heb hulp nodig Dit is ontzettend vervelend

  Beantwoorden
  • Ik weet zeker dat het je gaat lukken als je het wilt! Ik wens je heel veel succes!

   Beantwoorden
 • Ik ben genoodzaakt nu mijn man op jonge leeftijd nu bijna drie weken geleden een hartinfarct heeft gehad…. Alle etiketten goed te lezen… Verzadigd vet, onverzadigde vetten… Zouten… Ik word er niet goed van!!! Welke hoeveelheden zijn verantwoord, welke producten moet ik kiezen, mijn man en zoontje zijn beide zeer moeilijke eters… Overal zoek ik naar recepten tips en verantwoorde hoeveelheden, maar helaas kom ik niet verder ook niet met de brochures van de hartstichting.
  Heb jij misschien tips om de winkel, kook en verdere frustratie te verminderen?
  Groetjes Mariska

  Beantwoorden

Write a comment