BikkelharT

BikkelharT. Omgaan met leefregels en de gevolgen daarvan.

zoutbeperking

Leefregels klinken bijna nooit positief. Een mens wilt graag leven op de manier zoals hij of zij het zou willen. Iets opgelegd krijgen is moeilijk, inleveren op je kwaliteit van leven is nog moeilijker. Toch zijn leefregels bedoeld om het beste uit je leven te halen. Beseffen dat leefregels je kwaliteit van leven en misschien wel de duur van je leven laten toenemen, maakt het misschien makkelijker te accepteren.
Vandaag in dit artikel het omgaan met leefregels voor hartpatiënten. In het bijzonder focus ik mij op het leven met mijn hartfalen. Graag nodig ik je uit om verder te lezen.

Ik zal beginnen met een korte uitleg over hartfalen. Omdat ik niet weet of er behoefte is aan uitgebreide uitleg, heb ik nog geen artikel over hartfalen geschreven. Ook is er tegenwoordig genoeg te vinden op internet over hartfalen. Mocht je meer willen lezen erover, dan raad ik je aan de site van de Hartstichting te bezoeken.

Hartfalen is het letterlijk falen van het hart bij het rondpompen van het bloed. De diagnose wordt vaak gesteld na meerdere infarcten, lange tijd te hoge bloeddruk, een slecht functionerende hartklep, hartritmestoornis of ouderdom. Mijn hartfalen is gelukkig mild, maar is ontstaan na meerdere infarcten na mijn bevalling. Door deze infarcten, die zijn ontstaan in de hartspier, is de pompkracht verminderd. Per slag kan mijn hart minder bloed rondpompen en dit heeft effect op mijn hele lichaam. Ik ben snel moe, word sneller benauwd en houd sneller vocht vast.
Om dit proberen te voorkomen zijn er een aantal leefregels die ik vandaag wil bespreken. Ook praat ik eerlijk over de voor- en nadelen van deze leefregels en het feit dat het soms erg lastig is om het vorm te geven in het dagelijks leven.

Na de diagnose hartfalen krijg je vaak van de arts een aantal leefregels opgelegd om het hart zo min mogelijk te belasten en de klachten van bijvoorbeeld benauwdheid en vocht vasthouden zo veel mogelijk te verminderen.

 • Een vochtbeperking: Om mijn hart te helpen in het verwerken van al het bloed (en dus vocht) en om mijn medicatie zo goed mogelijk te laten werken mag ik 1500 ML vocht per dag. Dit klinkt aardig veel, maar is in praktijk weinig. Over de hele dag zijn dit 10 kopjes.
  Als je veel fruit eet, telt dit mee. Yoghurt, vla en soep telt ook mee. Ga je sporten, dan ‘mag’ ik iets meer (maximaal 2000) maar in een flesje zit al gauw 500 ML.  Afgelopen zomer op hele warme dagen mocht ik ook 2000 ML. Het is namelijk niet de bedoeling dat ik uitdroog omdat ik bij 30 graden 1500 ML vocht blijf innemen. Van oorsprong ben ik een waterdrinker en houd ik erg van thee. Ik kon mij prima vermaken met een grote pot thee op tafel. Nu is dat een kopje.
  Sta ik vroeg op, dan moet ik mijn drinken beter verdelen. Slaap ik uit (sporadisch) dan heb ik wat meer ‘ luxe’.  In het begin was het erg wennen om in te schatten hoeveel ik dronk op een dag. De eerste week ben ik dan ook gaan meten met kopjes en nu weet ik goed wat er in elke glas of kopje gaat. Ook gaat het nu beter wat betreft het verdelen over de dag.
  Voordeel van deze vochtbeperking, en meteen het enige voordeel, is dat ik minder snel benauwd ben en mijn hart het makkelijker heeft. Nadelen zijn er in grotere getalen te noemen.
  Als ik dorst heb en lekker een glas achterover wil klokken, moet ik mij inhouden. Een grote pot thee zetten en wegdrinken is ondenkbaar. En het blijft altijd goed nadenken en inschatten over de dag.
  Die vochtbeperking is er overal en altijd, je kunt geen dag overslaan.
  Door de plasmedicatie krijg je ook sneller dorst en dat merk ik met name in de nacht als ik er uit ga voor het toilet. Ik heb dan een enorm droge mond en neem vaak een heel klein slokje water. Tegenwoordig heb ik ook keelsnoepjes naast mijn bed liggen. Andere tips bij dorst: kauwen of sabbelen op ijsblokjes, zoete producten vermijden, frisse smaken toevoegen aan drinken zoals munt of citroen.

citroen

 • Medicatie inname, ook wel therapietrouw genoemd. Dagelijks slik ik veel medicijnen die op verschillende manieren zorgen voor een betere functie van mijn hart of om mijn hart te ondersteunen. Hierdoor voel ik mij wat beter. Ik sla nooit een dag of een tablet over en neem de medicatie op dezelfde tijdstippen in. Het effect van plastabletten kan vervelend zijn als je een dagje weg gaat of wilt gaan winkelen. In dat geval neem ik deze tabletjes als ik weer thuis ben. Bepaalde medicijnen moet ik tijdens de warme maaltijd innemen en ook altijd rond hetzelfde tijdstip. Eet ik niet thuis of ben ik druk met andere dingen, dan moet ik er echt aan denken ze op tijd in te nemen.

hartpil

 • Een zoutbeperking: De gemiddelde Nederlander krijgt ongeveer 10 gram zout per dag binnen. Het advies luidt maximaal 6 gram en eigenlijk heeft je lichaam al voldoende aan 1 tot 3 gram per dag. Oftewel: we eten veel te veel zout. En dat ga je pas beseffen als je het niet of minder mag eten.
  Zout is zo vanzelfsprekend geworden in de maatschappij als smaakmaker, dat het onmisbaar lijkt. Toch, als je gaat opletten, merk je dat je prima met veel minder kunt. De kunst is om creatief om te gaan met de smaak van je maaltijden. Het is in het begin even wennen maar het went erg snel.
  Ik gebruik vervangende kruiden als: knoflook, rode peper, bieslook of natriumarme kruiden (verkrijgbaar bij de supermarkt). Ik maak alles zelf want in kant en klaar producten zit schrikbarend veel zout. Sauzen maak ik zelf en naast eerder genoemde kruiden breng ik deze op smaak met citroen en rode of witte wijn. Ik ben erachter gekomen dat je Mozarella prima kan raspen om het vervolgens op je bordje pasta te gooien.
  Het lastige van de zoutbeperking is dat je keuze van wat je eet ook wordt beperkt. Je moet net als de vochtbeperking altijd je hoofd erbij houden en beseffen wat je eet. Het went snel, maar het blijft vervelend om in een restaurant nerveus te worden als je eten geserveerd wordt. Is het niet te zout? Krijg ik hier geen last van? Of denk aan hapjes op een verjaardag. Vaak kan ik niets pakken omdat er chips, borrelhapjes en tapas op tafel staat. Soms heb ik daar enorm zin in, maar kan ik het niet doen. Aanstaande woensdag ga ik tapas eten met collega’s en ik hoop dat er gerechtjes tussen zitten die ik kan eten. Net als een allergie is dit gewoon het meest vervelende.

grappig

Tot zover informatie over leefregels bij hartfalen en de voor-en nadelen die daarbij horen. Zijn er mensen onder mijn lezers die ook te maken hebben met deze leefregels? Of heb je andere regels waar je je aan moet houden? Ik lees graag andere ervaringen!

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment