BikkelharT

BikkelharT. Natriumarme producten in de test deel 1.

natrium1Als je er niet mee te maken hebt, denk je er nooit over na. Je weet niet van het bestaan af en uitproberen doe je al helemaal niet. Ik heb het over natriumarme producten die in de winkel te vinden zijn. Je loopt het schap met deze producten gewoon voorbij. Maar als je vanwege een hartaandoening of nierziekte geen of weinig zout mag eten, is dat schap ineens wel interessant. Je kunt zout weglaten en het zout door helemaal niets vervangen, je kunt ook opzoek gaan naar alternatieven of zoutvervangers. Regelmatig zal ik natriumarme producten onder de loep nemen en uitgebreid testen die in het speciale schap van de supermarkt liggen.  Soms zijn het bekende producten die ik al langer gebruik, soms nieuwe producten die ik niet ken. Vandaag deel ik twee bekende producten waar je rustig van kunt genieten.

Natrium is een mineraal dat onderdeel uitmaakt van zout. Ter vergelijking: 0,4 gram natrium is gelijk aan 1 gram keukenzout. Natrium is betrokken bij de vochtbalans van het lichaam en speelt een rol bij het regelen van je bloeddruk. Teveel natrium in voeding zorgt voor een mindere werking van de nieren en veroorzaakt hart- en vaatziekten.  In Nederland krijgen de meeste mensen te veel natrium binnen. Het aanbevolen hoeveelheid natrium per dag is 1,5 gram per dag. Mensen met hartfalen en nierfalen mogen vaak maximaal 6 gram zout per dag, terwijl vaak 10 gram zout wordt gebruikt.

Ik heb voor vandaag twee producten die ik wil laten zien, waar ik erg tevreden mee ben. Ik ben er bewust naar opzoek gegaan in de supermarkt. Er is echter nog veel meer te krijgen; jus, soep, chips, sauzen, noem maar op. Genoeg om te testen en aan jullie te laten zien.

Alpro Keuken €1.89

Bakboter is bakboter zou je zeggen. Het maakte mij nooit iets uit welke in de koelkast stond. Maar na wat vergelijken in de supermarkt heb ik ontdekt dat boter wel degelijk verschil maakt. De meeste bakboters bevatten niet alleen dierlijk vet, maar ook ‘verborgen’ zout om het vlees smaak te geven. En waarom zou je met boter koken waar zout in zit, als het ook zonder zout kan?

alpro1

Na het vergelijken bleek Apro keuken de beste bakboter met het minste zout. Nooit was ik erg enthousiast over Alpro, van soja kreeg ik rillingen en ik kocht het nooit. Toch heb ik deze meegenomen om uit te proberen. Alpro keuken is een plantaardig vloeibaar product met 82% aan vet en is op basis van sojabonen. Dat klinkt veel (en vet) maar er zitten ontzettend veel goede vetten in deze bakboter. Nog een mooi detail: per 100 ML bevat dit product slechts 0,2 gram natrium. Ter vergelijking: reguliere bakboters bevatten gemiddeld 1,0 gram natrium per 100 ML.

alpro3

alpro4alpro2

Alpro keuken is geschikt om te bakken, te koken, te stoven en te roerbakken. Ook is het prima te gebruiken bij groenten en door sauzen of om ovenschalen in te vetten. Afgelopen vrijdag stond de fles op tafel bij het gourmetten en ook daar is hij geschikt voor. De boter bakt niet bruin, maar dat hoeft ook niet. Je hoeft maar heel weinig te gebruiken en hij spat niet. De smaak is te vergelijken met ‘gewone’ boter. Ik proef werkelijk geen verschil. Kortom: laaiend enthousiast over dit product. Wil je minder zout en dierlijke vetten binnenkrijgen? Dan is dit echt een aanrader!

Rapportcijfer: 9+

Viskruiden Natriumarm Verstegen €2.17

Sausjes zelf maken is punt 1. Je doet wat tomaten in een blender of je smelt wat boter met bloem in de pan. Het sausje kruiden is een tweede. Peper kun je gerust gebruiken, net als basilicum of peterselie. Maar vaak mis je toch iets van ‘zout’, omdat het anders flauw smaakt. Of iets om je vlees of vis mee te kruiden tijdens het bakken. Verstegen heeft diverse heerlijke kruidenmixen die natriumarm zijn. En één daarvan is Viskruiden met onder andere peper en dille. Ik stel hem graag aan je voor!

natrium2 natrium3

Deze natriumarme viskruiden kocht ik in de eerste instantie om mijn vis mee te kruiden. Sinds ik hem heb ontdekt strooi ik het over werkelijk alles (nou ja….bijna alles). De kruidemix is door de dille een beetje zoetig en door de peper wat scherp. Naast peper zit er lavas en selderijblad in. Ook ui en knoflook vind je in deze heerlijke mix. Ik strooi het gerust in sausjes, over mijn eitje, over vlees of over groenten tijdens het wokken.

natrium6

Zoals je op het etiket kunt zien zit er erg weinig zout/ natrium in. Er zit voornamelijk natuurlijk natrium in afkomstig van de kruiden.

natrium4 natrium5

Met een potje doe ik ruim 2 maanden, wat erg lang is aangezien ik het overal enthousiast op strooi. Ik ben fan! Binnenkort zal ik in de supermarkt opzoek gaan naar meerdere natriumarme kruiden van Verstegen. Je hoort van me!

Rapportcijfer: 9

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment