BikkelharT

Bikkelhart. Medicatie

medicijnParacetamol, hoestdrank, de pil en keelpastilles waren eigenlijk de enige ‘medicijnen’ die ik ooit gebruikt had. Op mijn werk drukte ik liefdevol de enorme hoeveelheid pillen van patiënten uit.
Zij slaakten vaak een diepe zucht als er weer een lading ingenomen moest worden, waardoor ik bemoedigende woorden uitsprak om het leed een beetje te verzachten.
Nu slik ik zelf handenvol medicijnen en vandaag leg ik uit wat ik allemaal in moet nemen op een dag en wat deze medicijnen doen. Ben je benieuwd? Lees dan verder!

Na mijn ontslag uit het ziekenhuis halverwege april dit jaar, werd ik naar huis gestuurd met een paar pillen. Twee soorten bloedverdunners, een maagbeschermer en prednison.
Hier kon ik prima mee leven dacht ik nog. En de prednison werd nog afgebouwd ook, hoe fijn!

Na een eerste bezoek aan de Cardioloog in juni bleek dat mijn hart meer schade had opgelopen dan gedacht. Een Cardioloog zou een Cardioloog niet zijn als deze meteen een riedeltje aan pillen zou voorschrijven. Deze voor de bloeddruk en die voor het hartritme. Om het hart te ontlasten schrijf ik ook nog deze voor. En nadat ik een maand later benauwd in de wachtkamer zat, kwamen daar ook nog 2 soorten plastabletten bij.
In dit artikel probeer ik in ‘Jip en Janneke taal’ uit te leggen wat de inhoud van mijn medicijnstash is.
Graag stel ik je voor aan mijn vrienden, ook wel mijn levensmaatjes genoemd. Of levensverlengers, hoe je het ook wilt noemen.

Zo voel ik mij wel eens, haha.
Zo voel ik mij wel eens, haha.

1. Acetylsalicylzuur (Ascal) Cardio:

In het kort remt dit medicijn de samenklontering van bloedplaatjes, waardoor overmatige stolling van het bloed wordt voorkomen. In de volksmond wordt dit ook wel het kinderaspirientje genoemd. Dit middel nam ik ook in tijdens de zwangerschap om te voorkomen dat ik weer een miskraam zou krijgen. Na een hartinfarct wordt Ascal eigenlijk altijd voorgeschreven om herhaling proberen te voorkomen.

In de toekomst mag ik dit medicijn waarschijnlijk stoppen, als mijn andere bloedverdunner goed genoeg werkt. Daar zou ik heel erg fijn vinden, aangezien je maagklachten kunt krijgen van dit middel. Ik heb daar niet veel last van, maar wel van oorsuizen, een andere bijwerking van Ascal. Ook vind ik het best tricky om twee bloedverdunners te gebruiken. Ik word snel blauw en kijk heel erg goed uit als ik op pad ga.

2. Fenprocoumon

Mijn tweede bloedverdunner. Dit middel probeert trombose te voorkomen door invloed uit te oefenen op de bloedstolling en het remt de vorming van bloedstolsels. De Trombosedienst is hierbij betrokken. Ik probeer kort uit te leggen hoe de dosering werkt.

Ieder gezond mens zonder gebruik van deze bloedverdunners, heeft een INR waarde van 1 in zijn/haar bloed. INR is een internationale maat voor de stolbaarheid van het bloed. Het geeft de snelheid van het stollen weer. Hoe hoger de INR, hoe langzamer de bloed stolt. Mijn streefwaarde ligt tussen de 3 en de 4. Elke dag zijn het aantal tabletjes van dit medicijn anders. De ene dag 1,5, de andere dag 2. De tabletjes zorgen ervoor dat mijn INR omhoog gaat en dat dus mijn stolling wordt vertraagd.

Gemiddeld 1x in de week wordt er bloed bij mij afgenomen om te kijken of mijn INR tussen de 3 en de 4 ligt. Indien dit het geval is, hou ik mijn schema aan die de arts heeft opgesteld. Is mijn INR te laag (dus mijn stolling te sterk), dan moet ik meer tabletjes innemen. Is mijn INR te hoog (en dus de stolling te traag) dan kan dit gevaarlijk zijn en moet ik tijdelijk minder medicijn innemen. Ik ben nu 8 maanden deze medicijnen aan het slikken en het lukt tot nu toe niet om mij stabiel te krijgen. Ik zit bijna altijd te hoog of te laag. Laatst zat ik met dichtgeknepen billen thuis omdat mijn INR 10 was, wat betekend dat mijn bloed veel te traag stolt en dit gevaarlijk kan zijn en bloedingen kan veroorzaken.

Men weet nog niet goed waarom ik niet goed in te stellen ben. Het kan mijn leeftijd zijn of mijn aandoening. Ook schijnt stress en slecht slapen mee te kunnen spelen. Ik hoop dat ik snel stabiel zit en ik maar 1x in de maand geprikt hoeft te worden. Nu is dat 3 keer in de week en dat is heel erg vervelend.

Ik heb geen vervelende bijwerkingen van dit middel. Dit middel moet ik levenslang slikken in opdracht van de arts, om te voorkomen dat ik door mijn aandoening opnieuw trombose krijg.

3. Pantazol

Pantazol is een maagbeschermer, welke is voorgeschreven door de arts vanwege de hoeveelheid medicijnen. Vooral bloedverdunners en plastabletten kunnen maagklachten geven. Dit middel gebruik ik dus preventief (om te voorkomen dat ik klachten krijg).

4. Carvedilol

Heel veel ‘lol’ zit er niet aan, maar dit middel gebruik ik om mijn hartslag en bloeddruk te verlagen en de zuurstofbehoefte van mijn hart te verminderen. Oftewel: mijn hart hoeft minder inspanning te leveren om bij elke hartslag dezelfde hoeveelheid bloed rond te pompen. De pompkracht van mijn hart is door hartfalen verzwakt en dit middel kan de pompkracht verbeteren. Hierdoor kunnen klachten als kortademigheid en vermoeidheid op een gegeven moment verminderen.

Omdat het middel de bloeddruk verlaagt, voel ik mij er met name in de ochtend altijd een beetje vervelend door. Ik ben dan wat licht in mijn hoofd en soms ook misselijk. In de loop van de dag gaat dit beter.

5. Furosemide

Furosemide is een plastablet en voert overtollig vocht af. Ook verlaagt het de bloeddruk. Omdat de pompkracht van mijn hart verminderd is, kan mijn hart niet al het vocht wegpompen. Dit kan tot gevolg hebben dat ik vocht ga vasthouden bij mijn longen, ik word dan benauwd. Ik merk dit vaak doordat ik naast benauwd word, ook snel aankom in gewicht. Ik weeg mijzelf daarom elke dag. Teveel zout eten en teveel drinken (meer dan 1,5 liter per dag) lokt ook het vasthouden van vocht uit. Ik merk vaak de volgende dag al als ik mij niet goed aan mijn zout- of vochtbeperking heb gehouden.

Dit plastablet helpt mijn hart mee om het vocht weg te krijgen, zodat ik minder snel benauwd wordt. Bijwerkingen waar ik last van heb zijn duizeligheid (door lagere bloeddruk) en soms een fulltime bezigheid op het toilet. Als ik ergens naartoe ga, dan neem ik dit medicijn vaak pas in als ik thuis ben. Binnenkort volgt een artikel over handige tips over o.a medicatie en een dagje weg.

6. Spironolacton

Is net als Furosemide een plastablet. Het nadeel van Furosemide kan zijn dat een bepaald stofje in het bloed (kalium) te laag wordt en dit kan gevaarlijk zijn. Dit middel voorkomt dat. Een ander verschil met de vorige plastablet is dat dit middel op de lange termijn een gunstig effect kan hebben op de pompkracht van mijn hart, zo blijkt uit studies.

7. Perindopril

Een bloeddrukverlager (ja…nog 1!) en een pompkracht verbeteraar. De conditie van mijn hartspier kan worden verbetert door dit middel. Door de hartinfarcten is mijn hartspier beschadigt waardoor deze minder goed werkt.  Op de lange termijn kan dit eveneens gunstig zijn voor de pompkracht van het hart.

Omdat ook dit middel de bloeddruk verlaagt, heb ik met name in de ochtend last van duizeligheid en vermoeidheid. Ik voel mij dan gewoon niet lekker. Ook geeft dit middel mij soms een enorme kriebelhoest, ook een bijwerking.

8. Fragmin injecties

Dit zijn Heparine spuitjes, zogenaamde bloedverdunnende injecties. Deze gebruik ik niet elke dag, maar alleen als mijn INR te laag is ( en dus als mijn bloed te snel stolt). Ik moet deze dan tijdelijk injecteren tot de waarde weer goed is. In de zwangerschap heb ik deze twee keer per dag moeten gebruiken. Het stelde weinig voor en zat al snel in mijn systeem, maar de bijwerkingen vind ik erg vervelend. Dikke, jeukende plakkaten op mijn benen en buik waren het gevolg. Ik werd gek van de jeuk en ben blij dat ik nog maar heel af en toe de injecties moet zetten.

Omdat ik toch aan het ‘ slikken’ ben, voeg ik er zelf nog een multivitamine-pil aan toe. Dit is een speciale van de apotheek, omdat ik geen Vitamine K mag hebben. Dit heeft namelijk invloed op mijn bloedverdunners.

Eens per twee weken zit ik bij de apotheek om nieuwe voorraden op te halen. Elke week zet ik mijn medicijnen uit in weekdoosjes, gekocht bij de Action. Hierdoor kan ik elke dag een doosje pakken en hoef ik niet elke ochtend alle pillen uit te zoeken. Het is ook handig bij een dagje weg, je kunt de doosjes overal mee naartoe nemen.

medicijn2

medicijn1

Dit was een zo kort mogelijke uitleg wat betreft mijn medicijnen. Hoe ik het ervaar? Tja, het is niet mijn grootste hobby. Maar ik weet waar ik het voor doe en dat ik mij er beter van ga voelen, ondanks de bijwerkingen. Tel daarbij op dat ik simpelweg geen keus heb en ik slik ze braaf weg bij het ontbijt. Ik ben benieuwd of onder mijn lezers ook mensen zijn die (veel) medicijnen moeten gebruiken. Ik ben benieuwd hoe je dat ervaart.

 

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (2)

  • Ik heb maar 1 woord. Respect voor je dat je dit elke dag weer weg krijgt.

    Beantwoorden

Write a comment