BikkelharT Lifestyle Random

Beste meneer met (alweer) een nieuw hart…

De rijkste man ter wereld, David Rockefeller, onderging onlangs zijn 6e harttransplantatie. De ‘beste man’ is 99 en ik wil hier iets over kwijt.

david-rockefeller

Geld maakt niet gelukkig. Althans, dat leren we als kind en we krijgen het in de rest van ons leven nog vaak te horen. Deels ben ik het daar mee eens, maar voor een groot deel ook niet. Dat geld makkelijk is wordt waarschijnlijk snel beaamt. En dat materialisme niet gelukkig maakt ook, maar dat terzijde.

Geld geeft macht en blijkbaar meer recht om te leven. Dat gevoel kreeg ik toen ik een artikel las over ’s werelds rijkste man David Rockefeller. Ik had eerlijk gezegd nog nooit over hem gehoord, maar een goede eerste indruk kan hij wel vergeten. Succesvol onderging hij onlangs, op 99 jarige leeftijd, zijn zesde harttransplantatie. In 1976 onderging hij zijn eerste transplantatie. Bijna veertig jaar later is zijn zesde operatie gelukt en komt hij bij in een private resort. Dat laatste zal mij een worst wezen, maar het feit dat deze man, die een prachtige leeftijd heeft bereikt, geschikte donorharten wegkaapt voor het oog van andere mensen die op een wachtlijst staan, vind ik zeer pijnlijk en gewoonweg gênant. Omdat deze multimiljonair genoeg geld neer kan leggen om een wachtlijst te omzeilen (en een hele strenge screening), lijkt hij schijnbaar meer recht te hebben om langer te leven dan menigeen. Hoe eerlijk is dat?

Het is namelijk zo dat wanneer je een harttransplantatie nodig hebt, je een strenge lichamelijke en psychische keuring krijgt. Is één van je organen bijvoorbeeld slecht, dan kom je al niet in aanmerking. Er is grote kans dat deze man geen gezond lijf meer heeft, feitelijk gezien heeft hij dus geen recht op een nieuw hart. In real life dan, met echte mensen die niet met zoveel geld kunnen smijten.

Ik hoop dat deze egoïst met pijn in zijn hart, gaat beseffen wat hij in zijn leven heeft bereikt. Niet op carrière gebied, maar qua samenleving. Hoe zou het voelen als je jezelf het recht geeft op een nieuw hart terwijl iemand ligt te vechten voor zijn leven met een klok die blijft tikken omdat er een wachtlijst is? Een enorme wachtlijst, die geen rekening houdt met het feit dat je je kinderen wil zien opgroeien, dat je niet wilt dat je ouders jou overleven of dat je nog zoveel plannen voor de toekomst hebt. Het maakt mij boos wanneer ik om mij heen zie hoe lang mensen moeten wachten en soms het niet redden omdat er geen hart beschikbaar is. En hun familie en gezin moeten achterlaten op jonge leeftijd.

Zo, het was heerlijk om even mijn hart te luchten. Ik wens u hartstikke veel beterschap, want dat nieuwe hart zit er toch al in. Maar ik hoop dat dit de laatste keer zal zijn, anders wil ik graag een hartig woordje met u spreken. Ondanks het feit dat u weer een nieuw hart hebt gekocht, vind ik u harteloos.

Wat vinden jullie van deze kwestie? Ik ben benieuwd naar jullie mening en reactie.

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (7)

 • Gelijk heb je! Heb je zijn hoofd alleen al gezien op de foto die je hebt geplaatst? Duivels bijna!
  Ik wil niemand vermoeien met conspiracy-theory verhalen, maar hier zit toch een luchtje aan.
  Omdat hij geld heeft, mag hij wel? En dan meteen zijn 6e? Terwijl hij al 99 is? En inderdaad de rest van zijn lichaam waarschijnlijk ook al kapot is (of in het geheim al vervangen)? Groot gelijk dat jij even een hartig woordje met ‘m wilt spreken als ie voor de 7e gaat.
  Dus, mochten we een knok (euhm) praatploeg gaan vormen om deze meneer even te vertellen wat we er van vinden, dan wil ik graag secretaris zijn. Ik sta dan naast je! *moppermoppermopper*

  Beantwoorden
 • Voor mijn gevoel blijft deze man zich maar weer oppompen, om het zo maar even te noemen, tot dat artsen het echt niet meer willen doen. En dan is er toch wel weer een gek die het wil doen. Natuurlijk is het super vet dat we tegenwoordig zo bekwaam zijn en dat dit soort handelingen gewoon uitgevoerd kunnen worden. Er worden tenslotte veel levens mee gered, maar deze man maakt alleen maar misbruik van het fenomeen. Doodgaan hoort erbij. En we vinden het allemaal eng en het is echt niet leuk, maar het is wel part of life. Hoeveel geld je ook hebt, dood gaan we allemaal.

  Beantwoorden
 • Vol verbazing lees ik je verhaal. Wat vreselijk dat een bv jonge vrouw met kinderen die op de wachtlijst staat en op deze manier misschien wel dood gaat. 6e hart of niet ik vind dat die man geen eens een hart heeft. En mocht hij overwegen om voor de 7de keer te gaan ik doe graag mee aan deze praatgroep.

  Beantwoorden
 • Ik vind het ook raar dat medisch specialisten je op die leeftijd nog een nieuw hart geven. Op een gegeven moment mag je je toch ook beamen dat iemand een mooi leven heeft gehad?

  Beantwoorden
 • Beste Geertje,
  Deze man bezit de hele wereld met het bijbehorende geld. Voor “normale”
  mensen zoals wij geldt een wachtlijst. Voordat een persoon een operatie
  moet krijgen, moet men eerst helemaal onderzocht worden. Daarbij speelt
  leeftijd een hele grote rol.

  Als we naar de heer Rockefeller gaan kijken, zou je in de eerste instantie zeggen
  dat hij niet in aanmerking komt voor een harttransplantatie, gezien zijn hoge leeftijd.
  Maar omdat hij tot een van de machtigste mensen ter wereld behoort, is dat hier niet
  van toepassing. Dit allemaal klopt gewoon niet. De een moet jaren wachten, de ander is te oud, een ander is niet verzekerd….etc.

  We gaan allemaal dood, of je nou rijk, arm, donker, licht, moslim, christen of wat dan ook bent, we zullen allemaal in een graf komen te liggen. Weet dat God de Heerser over deze Aarde is.
  Sterkte en stel je vertrouwen in God.

  Beantwoorden
 • Die Rockefeller is niet meer te redden, maar de arts die zich heeft laten omkopen om deze ingreep op hem te doen is ronduit een crimineel. Dit hart had een jong mens een leven kunnen geven en is nu weggegoid via een oude man die op de rand van zijn graf staat. Voor deze slechte daad is geen enkele excuus mogelijk.

  Beantwoorden
 • Ach, deze meneer mag wel een nieuw fysiek hart hebben gekregen, maar zijn hart , emotioneel beschouwd, is reeds vele jaren dood. Jammer van al die geïmplanteerde harten want het is de vraag of deze man ooit geleefd heeft, gezien de ellende die hij over de wereld gestort heeft.

  Beantwoorden

Write a comment