BikkelharT

Als patiënt op vakantie. Tips en aandachtspunten.

Nog even en dan breekt de vakantieperiode aan. Voor veel mensen een moment van rust en ontspanning. Een goede voorbereiding is heel belangrijk om zonder stress op vakantie te gaan. Voor patiënten ziet die voorbereiding er net even wat anders uit. Graag deel ik wat tips en aandachtspunten met je!

 

roosje

Tips

 • Schrijf op wat je allemaal moet regelen voor de vakantie en wanneer dit uiterlijk geregeld moet zijn. Ik moet bijvoorbeeld nog bloed prikken bij de Trombosedienst en dit is gepland terwijl ik al weg ben. Ik moet dus even regelen dat ik vlak voor vertrek bloed kan laten prikken zodat ik met een nieuwe dosering op vakantie kan.
 • Indien je bloedverdunners van de Trombosedienst gebruikt: vraag bij je Trombosedienst na waar de dichtsbijzijnde prikposten zijn in het land van jouw vakantie. Handig als je onverhoopt toch je bloed even moet laten controleren (bij bloedneuzen bijvoorbeeld).
 • Als je zelf prikt met een apparaat, dan moet je ook een douane brief meenemen waarin staat dat jij de naaldjes die je meeneemt nodig hebt om jezelf te kunnen prikken. Vooral van belang als je vliegt.
 • Neem een notitieboekje mee met alle belangrijke telefoonnummers mocht je willen overleggen tijdens de vakantie. Ik neem de telefoonnummers mee van mijn apotheek, huisarts, Trombosedienst en artsen van het UMC. Je weet maar nooit! En het scheelt altijd een zoektocht mocht je het ineens nodig hebben. Via Google opzoeken kan natuurlijk ook, maar als je lekker aan het wandelen bent in the middle of nowhere weet je niet of je internetbereik hebt.
 • Haal een medicatie paspoort bij de apotheek waarin een overzicht staat van je medicatie.
 • Tel optijd je voorraad medicatie om met voldoende medicijnen op pad te gaan. Ik vraag niet een week voor vetrek 10 doosjes aan, maar probeer het een beetje te verspreiden en alles ruim van te voren aan te vragen.
 • Op eigen initiatief tik ik nog even een Engels briefje met kort mijn voorgeschiedenis, mijn medicijnen en de artsen die ik heb ik Nederland met hun telefoonnummers. Als je een ‘bekende’ chronische ziekte hebt is dit misschien niet zo nodig, maar met een relatief zeldzame aandoening vind ik dat wel belangrijk.
 • Probeer je reis in de nacht te plannen, wanneer je niet steeds hoeft te denken aan je medicatie. Wij reizen aan het begin van de avond en komen in de ochtend aan. Hierdoor heb ik geen medicatie die ik in moet nemen en ervaar ik geen hinder van het effect van de plasmedicatie.
 • Als je trombose hebt (gehad) beweeg dan elke twee uur even goed. Maak een kleine wandeling, spring even op en neer, rek en strek en probeer in de tussentijd zoveel mogelijk te lopen.
 • Mocht je onverhoopt in een ziekenhuis worden opgenomen als je op vakantie bent: vraag of je zo snel mogelijk naar Nederland terug mag. Niets is zo onzeker en beangstigend dan in een ziekenhuis liggen in een vreemd land, met een vreemde taal. Verwacht niet dat personeel in een ziekenhuis fantastisch Engels spreken.

medi

Aandachtspunten

 • Vraag bij je apotheek na of je alle medicijnen zomaar mee mag nemen naar een ander land. Voor sommige medicatie (zoals sterke pijnstillers) geldt een regel dat er een verklaring van de arts bij moet zitten. Een medicatie paspoort is niet voldoende.

Maar bovenal: lekker genieten en tot rust komen, want dat doet een mens goed. Ziek of niet!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment