Halfvol Lifestyle

Als ik een glazen bol had…

Eenvoudig van vorm en doorzichtig, zo’n glazen bol waarin je alle antwoorden kunt vinden over wat er nog komen gaat. Een blik in de toekomst, hoe zou dat zijn?

Het leven is een groot leerproces. ‘Als ik dat eerder had geweten dan…’, of ‘achteraf gezien had ik het makkelijk gekund’. Hoe vaak heb je deze zinnen in je hoofd gehoord? Achteraf is altijd te laat en achteraf realiseren is eigenlijk nutteloos, want er valt niks meer te veranderen. Wel te leren. En dat maakt een glazen bol misschien toch niet zo handig als dat het lijkt. Want zouden we dom worden van zo’n ding? En nog veel belangrijker, ongelukkig?

Als ik een glazen bol had dan zou ik willen weten hoe het met Sarah gaat. Over 10 jaar, over 20 jaar, over 50 jaar. Zolang het met haar goed gaat is de wereld en het leven een feestje, ook al hangen de slingers er niet altijd netjes bij. Als ik een glazen bol had dan kon ik alle tegenslagen en gevaren op tijd zien. Dan kon ik voorkomen dat Sarah later iemand verliest die ze nog niet had hoeven verliezen. Dan kon ik haar beschermen tegen gevaar die ze anders wel had gelopen. Is ze goed terecht gekomen?
Doe ik het op dit moment goed genoeg om een basis te leggen voor een sterke vrouw met goede manieren? Of moet ik het anders doen? Die onzekerheid kan mij soms flink bezig houden, wat zou het fijn zijn als ik wist of Sarah later een welopgevoede dame zal zijn of niet.

IMG_2443

Als ik een glazen bol had dan keek ik naar de toekomst van mijn gezondheid Dan zou ik willen weten hoe mijn lichaam zich gedraagt over 10 jaar. Ben ik dan weer helemaal vrolijk? Schijnt de zon dan weer elke dag? Als ik dat toch eens zou weten en kunnen zien, dan is zo’n strijd als nu toch een makkie? Het zien van de finish doet je vaak sneller rennen en beter presteren dan je dacht te kunnen. Is het slikken van al die medicatie de moeite waard om mijn hart in vorm te houden? En hoe zal het gaan met mij en het werk? Ook zou ik een kijkje willen nemen of een tweede kindjetoch had gekund, of dat ik mijzelf zoals verwacht weer ik levensgevaar zou brengen. Een duidelijk antwoord zou helpen om dat gegeven makkelijker te kunnen verwerken.

Als ik een glazen bol had dan zou ik weten hoeveel tijd ik nog zou kunnen doorbrengen met iedereen om mij heen. Kan ik lang blijven genieten van mijn ouders, zus en man? Of heb ik maar heel kort de tijd en moet ik opschieten? Is er tijd om alles van mijn lijstje af te strepen of moet ik selectief zijn? Kan ik wachten tot er mooie dingen op mijn pad komen of moet ik zelf gaan zoeken? Het zou zoveel antwoorden geven maar tegelijkertijd ook zoveel vragen.
Want hoe zou het zijn als je alles in je toekomst al zou weten. Als je weet wat er komen gaat, hoeveel tijd je nog hebt en welke pad je moet bewandelen? Maakt het je lui of raak je juist in de stress? Wat doe ik als ik zie dat het niet goed met Sarah gaat over 15 jaar? Of wanneer ik zie dat ons nog veel meer tegenslagen te wachten staat? Wil ik dat weten? Of steek ik liever mijn kop in het zand?

Inzicht in de toekomst zou voor een klein deel heel fijn zijn. Wanneer je weet dat er een gevaar dreigt voor iemand waardoor je degene kan verliezen, kun je actie ondernemen. Je kunt voorkomen dat iemand op de verkeerde plek is op het verkeerde moment. Maar verder? Verder zou het hoogstens angst geven en onzekerheid.
Of je wordt ontzettend nuchter omdat je weet dat je heel oud gaat worden. Genieten bij de dag? Dat doe ik later wel.  Nu heb ik die onwetendheid en geniet ik maar volop ‘want je weet maar nooit’. Ik denk dat ik dat toch liever heb. Ik wil het niet weten, of het nou goed of slecht nieuws is. Mochten er geweldig mooie dingen op mijn pad komen dan laat ik mij daardoor verrassen, want die mooie dingen zijn toch mooier als je ze niet ziet aankomen.

Maar soms, heel soms denk ik er toch over na. Als ik toch eens een glazen bol had…

Ik ben benieuwd of jij er in zou kijken als het mogelijk was. Zo ja, wat zou je willen weten?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (15)

 • Nee, ik zou het niet willen. Tuurlijk het zou leuk zijn als het gaat om de positieve aspecten, maar op de nagatieve zit ik niet te wachten. Dan geniet ik liever nog even met de dag!

  Beantwoorden
 • Hihi, toevallig kocht ik vorige week echt een glazen bol. Voor de mooi, niet om de toekomst te zien natuurlijk. Nee, ik zou het echt niet willen weten. Het lijkt me verschrikkelijk. Ooit zag ik de serie Flash Forward. Geweldig serie! Iedereen kreeg tegelijkertijd een black out (beetje ver gezocht, maar oke). Tijdens die black out zag iedereen een paar seconden van zijn leven over X aantal jaar. Sommige zagen zichzelf met een andere partner, anderen waren hun kind kwijt en sommige mensen zagen niets (dood dus). Verschrikkelijk lijkt het me. Was een hele goede serie. Zo jammer dat het bij 1 seizoen is gebleven.

  Beantwoorden
  • Jeetje jlinkt als een heftige serie! Er zitten voor-en nadelen aan inderdaad, dat maakt het dubbel…

   Beantwoorden
 • Ik zou het niet willen weten ondanks dat het handig is. Als je alles van te voren weet ga je heel anders leven. Ik ben van mening dat we sowieso elke dag moeten leven alsof het onze laatste is. No regrets. Nooit vergeten te zeggen aan de mensen om je heen hoe belangrijk ze voor je zijn.

  Beantwoorden
 • Soms zou ik het handig vinden. Om vooral mijn dochter te beschermen of bepaalde keuzes makkelijker te maken. Toch zou ik het niet doen. Het zou mij ook behouden en afremmen en té veel beïnvloeden.

  Beantwoorden
 • Hmm.. Ik ben wel heel benieuwd naar de toekomst, maar of ik dat nou echt zou willen zien….

  Beantwoorden
 • Ik weet niet of ik zou durven kijken. Bang voor dingen die ik niet wil zien of dat het tegenvalt. Ik leef wel gewoon lekker in het nu en we zien wel wat er op ons pad komt…

  Beantwoorden
 • Alhoewel ik aan de ene kant dingen wil weten lijkt het me ook niets.
  Wat nu als ik zie dat mijn dochter niet lang te leven heeft? Dan zou ik nu al kapot gaan van verdriet. Of dat mijn ouders jong overlijden? Nee dat zijn dingen die ik niet wil weten.
  Laat het leven maar komen zoals het komt, ik heb tot nu toe alles overwonnen.. Dus wat de toekomst ook brengt, ik ben er klaar voor!

  Beantwoorden
 • Ik geloof niet zo in die toekomst voorspellers enzo maar toen wij probeerde zwanger te worden heb ik er over getwijfeld, ik wilde toch weten of het ooit nog zou lukken. Toch ben ik blij dat ik niet geweest ben, dan ga je alleen maar zitten hopen op wanneer en vergeet je het hier en nu denk ik. Ik zou niet kijken denk ik, gewoon omdat ik niet alles zou willen weten. Ik ga gewoon genieten van het moment, morgen weer en nieuwe dag

  Beantwoorden
  • Genieten van het moment, dat is een hele goede instelling! Kan mij voorstellen dat je tijdens het proces van zwanger worden soms zou willen weten of alles goed zou komen…

   Beantwoorden
 • Ik zou wel willen weten of mijn relatie blijft duren en of ik nog kindjes zal krijgen. Maar uiteindelijk moet je gewoon zelf werken aan de toekomst en zorgen dat je dromen uitkomen. Als is het niet altijd makkelijk om in alles te blijven geloven.

  Beantwoorden
 • Nee ik zou absoluut geen glazen bol willen hebben. Natuurlijk ben ik heel vaak nieuwsgierig hoe de toekomst eruit ziet, niet alleen privé maar ook zakelijk met ons bedrijf. Maar nee, ik wil vol frisse moed en “blanco” de toekomst tegemoet gaan!

  Beantwoorden
 • Het zou soms toch wel even heel fijn zijn.. Even kijken hoe de toekomst zal zijn. Maar wat nou als ik iets te zien krijg waaruit blijkt dat de toekomst heel anders is dan ik verwacht of hoop? Dan toch maar liever in het hier en nu en genieten van het moois dat nu in mijn leven is – en dat is er zeker!

  Beantwoorden
 • Ik zou het niet willen weten, niet willen zien ondanks dat ik het eigenlijk wel heel benieuwd ben naar de toekomst. Ik ben nu heel gelukkig en wil vooral niet dat dit over gaat, dus laat mij maar in het nu.

  Beantwoorden

Write a comment