BikkelharT

Alcohol, superfoods en een hartaandoening

Gezond eten en genieten van eten en drinken is voor iedereen belangrijk, ziek of gezond. De laatste jaren zijn superfoods in opmars gekomen en is er een discussie ontstaan of dit voor iedereen wel een goede keuze is. Genieten van een heerlijk glas wijn is sociaal geaccepteerd én hoort vaak bij het plaatje van genieten  De vraag is: gaat het samen met een hartaandoening en is het veilig? Ik ging op onderzoek uit en deed veel speurwerk. Vandaag geef ik je antwoord op de vragen.

Alcohol

Alcohol heeft twee gezichten. Wat precies het effect van alcohol op hartfalen is, is nog niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat er zowel voor- als nadelen lijken te zijn.

1. Bij een matige hoeveelheid alcohol (1 tot 2 glazen per dag) lijkt gunstig te werken voor de kransslagaders. Het kan mogelijk vernauwingen en verstoppingen helpen voorkomen.
2. Bij hartspieraandoeningen zoals hartfalen, werkt het ongustig. De ongunstige werking treedt met name op in de hartspier bij een langere periode met een grote hoeveelheid alcohol.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Helaas gaat de vuistregel voor 1 tot 2 glazen per dag niet voor iedere hartpatiënt op. Ik wil wat nadelen van alcohol op het hart nader toelichten. Bij hartfalen is er redelijk wat bekend over de giftige werking van alcohol op de hartspier. Bij alcoholisme (dan spreken we over véél alcohol) kan er een zieke hartspier optreden (Cardiomyopathie). Het is helaas niet bekend of een kleine hoeveelheid alcohol deze kwaal kan bevorderen. Wel is bekend dat alcohol als volgt werkt op de hartspier:

  • Alcohol remt de electrische prikkels in het hart, waardoor het samentrekken van de hartspier minder goed verloopt
  • Alcohol heeft een giftig effect op de eiwitten, welke van belang zijn voor de pompfunctie van het hart.
  • Alcohol remt de energiecentrales in de hartspiercel.
  • Alcohol lijkt een verstorende werking te hebben op de zuurstofoverdracht in de hartspiercel.
  • Alcohol kan een bepaald gen in de hartspiercel actief maken, waardoor de cel zich gedwongen voelt om zichzelf om zeep te helpen. Een soort zelfmoord-cel dus.

De vraag is: mag je met hartfalen dan wel alcohol drinken? Besef wel dat alcohol dempend werkt op het samentrekkend vermogen van een hartspiercel. Als je hartfalen hebt, kan dit dus sterk in je nadeel werken omdat je die hartspiercellen hard nodig hebt. Ook wordt de hoeveelheid adrenaline in je bloed verhoogd door alcohol waardoor ritmestoornissen kunnen worden uitgelokt. Alcohol kan de bloeddruk verhogen, wat bij hartfalen juist niet goed is. Ten slotte kan alcohol de instelling van bepaalde bloedverdunners verstoren en zijn vrouwen gevoeliger voor de effecten van alcohol dan mannen (hè wat flauw).

Het advies luidt:

  • Heb je een lichte vorm van hartfalen (dus weinig klachten en je bent stabiel) dan overwegen de gunstige effecten van de alcohol. Het drinken van af en toe een glas alcohol lijkt geen kwaad te kunnen. Maar: nooit meer dan twee glazen per dag.
  • Bij een zwaardere vorm van hartfalen waarbij het evenwicht wankel is, moet je absoluut geen alcohol drinken.
  • Als je veel last hebt van hartritmestoornissen of overslagen, drink dan geen alcohol. Dit kan het namelijk verergeren.
  • Wees extra voorzichtig als je een vrouw bent.
  • Als je bloedverdunners gebruikt, overleg dan eerst met je arts of Trombosedienst. Laat bij voorkeur de alcohol voor wat het is.
  • Ten slotte: ga na hoe belangrijk alcohol is. Als je er niet veel om geeft, laat het dan staan.

Twijfel je over wat zou mogen? Vraag dan om een advies en een mening bij je Cardioloog.

Superfoods

super

Denk je goed bezig te zijn terwijl je je goji besjes over je yoghurt of havermout strooit, hoor je dat het voor sommige mensen helemaal niet goed is. En nu? Indien je medicijnen gebruikt als hartpatiënt, lees dan verder. Ik zal je proberen uit te leggen wanneer superfoods geen goed idee zijn.

Er zijn superfoods die niet goed samengaan met bepaalde medicijnen. Chiazaad heeft een bloedverdunnende en bloeddrukverlagende werking. Daarom is er een contra-indicatie met bloedverdunners, bloeddrukverlagers en vochtafdrijvende medicijnen. Lijnzaad kan zorgen voor een snellere afbraak van medicijnen wat ervoor kan zorgen dat de medicijnen niet geheel door het lichaam opgenomen kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld problemen geven met bloed verdunnende medicijnen, bloedsuiker verlagende medicijnen en wellicht ook de anticonceptiepil.

Patiënten die warfarine of andere bloedverdunnende medicijnen slikken, moeten voorzichtige zijn met het eten van goji bessen. In maca zitten Glucosinolaten (ook wel mosterdglycosiden genoemd). Van glucosinolaten is bekend dat ze giftig zijn voor mens en dier. Het voornaamste effect is vergroting van de schildklier, die wordt ook wel struma of krop genoemd.

Superfoods kunnen misschien gezond zijn voor gezonde mensen zonder medicijnen, maar indien je medicatie gebruikt voor wat dan ook, overleg dan met je arts of apotheker. Deze ‘superfoods’ zijn dus niet zo super als je zou denken. Het kan de werking van medicijnen ernstig verstoren.

Conclusie:

Alcohol kan bij mensen met lichte hartfalen weinig kwaad indien er met mate wordt gedronken. Indien je zwaardere hartfalen hebt wordt het advies gegeven geen alcohol te drinken. Overleg bij twijfel altijd met je Cardioloog. Superfoods kunnen de werking van medicijnen nadelig beïnvloeden en sommige superfoods hebben een bloedverdunnende werking of kan je schildklierfunctie verstoren. Overleg bij twijfel altijd met je arts of apotheek.

Tot zover informatie rondom alcohol en superfoods bij een hartaandoening. Ik ben benieuwd of jullie hiervan op de hoogte waren en of je dit interessant vond om te lezen. Een reactie vind ik altijd leuk om te lezen!

 

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (6)

  • Dit is nog eens leerzaam zeg. Ik wist helemaal niet dat lijnzaad kan zorgen voor een snellere afbraak van med. Ook de tips mbt alcohol zijn erg handig! Ga dit blogje bewaren. Klopt het trouwens dat ik deze post niet kan tweeten?

    Beantwoorden
  • Wat een boeiend artikel, Geertje! En leuk geschreven zodat het ook vlot leest!

    Beantwoorden
  • Zeer informatief! Alcohol zorgt er ook voor dat je meer moet verdoofd worden, en dat je soms anders reageert op medicatie.

    Beantwoorden
  • Zeer goede informatie en interessant Geertje !!
    Ik ben sinds 2 jaar ook Hartpatient , ( Hartinfarct gehad ) .
    Ik loop bij een Dietiste en die heeft mij ook verboden om geen Alcohol meer te gebruiken .
    En ook mag ik geen suikerhoudende producten en ook geen producten waar veel vet in zit meer gebruiken , zoals koek , snoep , gebak etc… patat , chips , snacks etc…..
    Ik volg jou site dan ook met heel veel plezier en interesse Geertje !!

    Beantwoorden

Write a comment