Lifestyle

Al twintig jaar mobiel. Mijn telefoonverslaving door de jaren heen.

Trots was ik, dat ik mijn eerste salaris wat ik verdiende met mijn bijbaantje kon uitgeven aan mijn eerste mobiele telefoon. Een Sagem welteverstaan.
Je kon er mee bellen, smsen en spelletjes spelen. Om vrienden een berichtje te sturen via sms moest er genoeg prepaid op staan en zat je vast aan een maximaal aantal tekens per berichtje. Dit is nu eigenlijk niet meer voor te stellen.

Ik ging even twintig jaar terug in de tijd en zocht op Youtube de ringtones op van mijn eerste mobiele telefoon, de Sagem.
Het is bizar en hilarisch hoe je door ringtones weer terug in de tijd gaat. Herinneringen komen weer naar boven maar ook het besef: wist ik toen veel dat de mobiele telefoon zo’n revolutie zou aannemen en ik nog maar aan het begin stond van die revolutie.

Inmiddels ben ik al jaren groot fan van de Iphone. Het gebruikersgemak is groot, de camera van goede kwaliteit en er is veel opslag mogelijk. Precies wat ik nodig heb, aangezien we vandaag de dag niet alleen maar smsjes sturen.

Van smsjes naar een bedrijf

Twintig jaar geleden had mijn mobiele telefoon nog niet zo’n prominente rol in mijn leven als nu. Stuurde ik toen nog enkel smsjes naar vriendinnen en vriendjes, nu speelt de hele wereld zich bijna af op een telefoon.
Ik gebruikte mijn eerste mobieltjes hooguit een paar keer per dag. Berichtjes sturen en bellen was toen nog erg prijzig, vooral als student. Ik begon pas mijn mobiele telefoon meer te gebruiken toen internet erbij kwam kijken.

Ook dat ging niet zonder slag of stoot. De eerste websites die ik bekeek via mijn telefoon waren zo zwaar dat ze niet of amper konden laden.
De websites die getoond werden op je telefoon waren nog verre van mobiel-vriendelijk. Websites pastten zich niet aan aan de schermen van de telefoons.
Kortom: toen internet net in opmars kwam op smartphones deed ik er nog weinig mee, omdat het simpelweg nog niet werkte.

Vandaag de dag heb ik bijna de hele dag mijn telefoon in de buurt of in mijn handen. Agenda’s, bankzaken, mails beantwoorden, social media en natuurlijk eindeloos veel foto’s domineren mijn smartphone.
En ik doe zelfs zakelijke dingen die geregeld moeten worden op mijn telefoon. Denk aan contacten met bedrijven/klanten en natuurlijk de lezers en volgers van de blog. Van een paar smsjes per week naar het deels runnen van een bedrijf met je telefoon. Er is een hoop verandert.
Maar wat heb ik soms toch een heimwee naar vroeger, toen Social Media en de onrust dat een telefoon kan geven nog niet bestonden.

Vooral heel veel voordelen. Of toch niet?

Ik zie vooral heel veel voordelen in de telefoons van nu. Contact houden met vrienden en familie is erg laagdrempelig geworden, hetzij natuurlijk niet in real life. Toen ik ernstig ziek was na de bevalling was het eenvoudig om een groepsapp aan te maken om iedereen in de familie en in onze vriendenkring op de hoogte te houden.
Inmiddels staan er meer dan 5000 foto’s op mijn telefoon en je kunt misschien wel raden van wie ik het meest foto’s maak. Mijn dochter en Pip, onze labrador, zijn dagelijkse modellen en mijn fotoalbums puilen uit.
En niet alleen met foto’s, maar ook ontelbare screenshots en video’s. Ruimte kun je gelukkig eenvoudig vrijmaken zodat je foto’s en filmpjes kan blijven schieten.

Zelf ben ik zo onwijs dankbaar en blij met een goede camera op mijn telefoon. Sarah zal later genoeg herinneringen hebben wat foto’s en video’s betreft, iets wat ik nog heel vaak mis van vroeger. Twee fotoalbums en daar houdt het mee op. Ik heb geen bewegend beeld van mijzelf en dat heeft Sarah later in overvloed!
Echter vind ik het een groot nadeel dat er met de telefoon van nu veel afleiding op de loer ligt. Dat kan onrust geven, evenals het altijd maar bereikbaar zijn. Toch zie ik vooral de voordelen en zie ik mijn telefoon als een stukje verlenging van mijzelf.

Weet jij nog wat jouw eerste mobiele telefoon was?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment