Lifestyle

Al 6 jaar grootgrondbezitters, maar een beetje spijt van onze hypotheek.

Een bericht op Facebook herinnerde mij er aan: deze zomer wonen wij 6 jaar in ons huis. Zes jaar geleden waren we ineens grootgrondbezitters en kochten we een huis. Een huis van ons, een huis voor onze toekomst. En wat wonen we er fijn! Alleen we hebben een beetje spijt van onze hypotheek…

Klaar met huren

Na jaren van huren waren we zowel het huren als onze toenmalige woonplaats zat. Huren vond ik weggegooid geld, al heeft het ook zeker voordelen.
We waren klaar voor een nieuwe uitdagende stap in ons leven en begonnen ons te oriënteren op het kopen van een huis. Natuurlijk kijk je dan ongegeneerd rond op websites zoals Funda om te zien wat er op de markt is, al weet je nog niet precies in welke prijscategorie je kunt zoeken.
Dat zoeken naar een huis ging overigens heel voorspoedig, want er waren huizen genoeg om uit te kiezen en ook de bank leek niet moeilijk te doen. Best geluk hebben, aangezien we een huis kochten midden in de crisis. Maar toen we bij een bezichtiging eenmaal binnen stonden wisten we het gelijk: dit wordt van ons!

En voor we het wisten stonden we met een bosje sleutels in onze handen voor de deur van ‘ons’ huis. Gek voelde dat, want het besef kwam pas veel later.
Eindeloos liepen we rond door alle kamers van het huis om elke keer weer vol verbazing elkaar aan te kijken ‘dit is gewoon van ons!’ Overigens besef ik nog steeds niet dat we een paar ton aan onze sleutelbos hebben hangen.
Bizar, want het is een bak met geld wat je op dat moment van de bank leent. Alleen besef je niet altijd om hoeveel geld het werkelijk gaat.

Crisis, dus hoge rente

Nadeel van de crisis en de slechte huizenmarkt toendertijd, was de hoge rente. Tegen een vrij hoge rente konden wij onze hypotheek aanvragen en voor 15 jaar vastleggen.
Dat voelde goed en veilig, want zo ben je er zeker van dat je maandelijkse kosten niet de pan uit rijzen. Maar een groot nadeel was het feit dat we niet hebben kunnen profiteren van de lage rente de afgelopen periode.
Achteraf weet je nooit waar je goed aan doet, want de rente had ook verder kunnen stijgen waardoor onze keuze juist heel verstandig zou zijn.

Toch niet helemaal tevreden…

Over het algemeen zijn we ontzettend tevreden met onze hypotheek, want we lossen af met een spaarhypotheek. Ook hebben we niet veel meer geleend dan het huis waard is, waardoor we later niet met een enorme schuld achterblijven.
Het enige wat we erbij hebben geleend was een bouwdepot om de keuken te verbouwen. De huidige keuken was plakkerig, ouderwets en niet praktisch. Vandaag de dag is onze keuken nog steeds een favoriete plek in huis.

Hoewel onze maandelijke kosten nu heel gelijk zijn met de vastgezette rente, zouden we best eens willen kijken naar een goedkopere optie.
Bij de ING kan een hypotheekadviseur gratis advies geven en voor je checken of je hypotheek oversluiten voordelen kan hebben.
Het is verstandig hier goed naar te laten kijken en het goed te overwegen, omdat het voortijdig overstappen en/of aflossen niet kosteloos is. Toch vind ik het de moeite waard om het te laten checken, want weggegooid geld is voor altijd weg. Zonde!

Hoe leuk en fijn zou het zijn om elke maand jarelang lagere kosten te hebben? En met het geld dat je overhoudt bijvoorbeeld een groeiende spaarrekening voor je kindje te kunnen verwezenlijken! Of meer dagjes uit, sparen voor een weekje weg, of….

Indien jij in het bezit bent van een koophuis: ben jij tevreden met je hypotheek? Of zou je er graag eens iemand naar laten kijken om te checken of het goedkoper kan?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (5)

 • Het is altijd goed om te laten checken of het goedkoper kan denk ik.

  Beantwoorden
 • In de 14 jaar dat we in ons huis wonen, hebben we de hypotheek 1x laten oversluiten. Daar zijn we zeker 80 euro per maand op vooruit gegaan. Maar ik zou zelf eerder voor een onafhankelijke hypotheekadviseur kiezen. ING laat je natuurlijk vooral de opties zien waar zij aan kunnen verdienen. ?

  Beantwoorden
 • Mijn ouders hebben onlangs opnieuw laten kijken naar hun hypotheek en inderdaad een lagere rente nu.. Wij zelf hebben helaas nog geen koophuis

  Beantwoorden
 • We hebben ‘m onlangs nog aan laten passen voor een lagere rente. Daar moesten we wel een boete-bedrag voor betalen, maar dan nog was het de moeite waard om het aan te passen.

  Beantwoorden
 • Wij hebben ook een spaarhypotheek met een hoge rente. We hebben ervoor gekeken om hem over te sluiten maar we waren alleen maar duurder uit. Hoe kan dat? Omdat we die hoge rente ook krijgen op de spaarrekening en dit na 30 jaar dus het gehele hypotheek bedrag is…maar sluiten hem over na de lage rente van nu, moeten we dus nu per maand veel meer hypotheek gaan betalen om na 30 jaar aan hetzelfde bedrag te komen omdat de rente zo dramatisch laag is. Nog een jaar of 4-5 dan moeten we hem weer oversluiten.

  Beantwoorden

Write a comment