Random

Een afschuwelijk cadeau….zou jij het eerlijk zeggen?

0
(0)

Cadeaus geven…ik word er misschien nog wel gelukkiger van dan cadeaus krijgen. Een ander happy te zien met iets maakt mij ook happy en cadeaus verbind mensen. Hieronder worden trouwens niet alleen presentjes verstaan, maar bijvoorbeeld ook een like op social media.
En andersom? Ja, cadeaus maken mij ook blij, ongeacht of het groot of klein is. Maar niet alles vinden we leuk om te krijgen. Gelukkig heb ik nooit een cadeau in handen gehad waar ik stiekem niet blij mee was. Maar het gebeurt vaak: mensen die een cadeau krijgen waarmee ze eigenlijk niet blij zijn. Zou jij het eerlijk zeggen?

Ik las op Nu.nl een onderzoek naar het geven en ontvangen van cadeaus. Interessant om te lezen, aangezien de decembermaand DE maand is van cadeaus. Cadeaus geven en krijgen voelt als een traditie in de decembermaand en hoewel het cultuurgebonden is, het zit ook in ons menselijk DNA. Mensen zijn sociale wezens en opzoek naar affectie. We tonen er onze liefde mee.

Niet zo gek dus dat we graag een presentje geven of ontvangen. Maar wees eens eerlijk: zou jij het eerlijk durven zeggenals je je cadeau niet mooi vindt? Dat je bijvoorbeeld een strakke vaas hebt gevraagd voor je verjaardag en je een vaas van glas met kitsch drukwerk en roze, glitterende bloemen krijgt. Geef je eerlijk aan dat je hem niet mooi vindt of speel je toneel?

Ongeacht wat het beste zou zijn voor ons ‘sociale wezens’, ik zou niet durven zeggen dat ik een cadeau niet mooi vindt. Zo onzeker als ik ben zou ik altijd bang zijn een ander te kwetsen. En: het gaat mij vooral om het gebaar en niet om de materie.
Andersom zou ik wel graag willen weten of iemand er blij mee is of niet. Wanneer mijn cadeau via Marktplaats zou worden aangeboden zou het een flinke trap achter mijn rug om zijn. Ik heb veel liever dat iemand eerlijk aangeeft dat hij/zij iets niet mooi vindt zodat het geruild kan worden voor iets waar hij of zij wel blij mee is.

Of je het nou eerlijk aangeeft of niet, het onderzoek op Nu.nl geeft aan dat je maar beter kan doen alsof je het prachtig vindt. Een leugentje om bestwil dus, want eerlijk zijn zou in dit geval voor een sociale afwijzing zorgen. Echt? Ja echt!
We willen graag een waardering ontvangen voor onze giften en geen afwijzing. Daardoor kun je maar beter doen alsof je het prachtig vindt, met het schaamrood op je kaken.
En dat lijken heel veel mensen (gelukkig) te doen, want het aantal cadeaus dat te koop wordt aangeboden op Marktplaats is nooit zo hoog als met Kerst.

Nou ben ik benieuwd. Zou jij eerlijk durven zeggen als je een cadeau niet leuk vindt? Waarom wel of waarom niet? En onder het mom ‘ je moet een gegeven paard niet in de bek kijken’: voel jij je verplicht een cadeau terug te geven als je een cadeau ontvangt? En andersom, verwacht jij iets terug als je een cadeau geeft? Ik ben benieuwd wat jij vindt!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoe vond je dit recept of artikel?

Geef 1 tot 5 sterren!

Gemiddelde waardering 0 / 5. 0

Ben jij de eerste die stemt?

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (13)

 • Als ik een lelijk cadeau krijg van mijn familie zou ik het wel durven zeggen, maar bij de schoonfamilie zou ik het niet in mijn hoofd durven halen om eerlijk te zijn haha.

  Beantwoorden
  • Haha ja je eigen familie voelt toch meer vertrouwd he 🙂

   Beantwoorden
 • Wij werken met verlanglijstjes en dat loopt eigenlijk goed, gelukkig nog maar zelden een ‘slecht’ cadeau gekregen.
  En we doen elkaar vaak ook ervaringen cadeau: samen gaan eten, naar de film… Een mens heeft vaak toch al spullen genoeg.

  Beantwoorden
  • Herinneringen maken is inderdaad nog veel leuker!

   Beantwoorden
 • Ik zou het niet zeggen en waarom niet omdat het vreselijk ondankbaar is. Het gaat om het idee de persoon heeft wel aan je gedacht en je iets kleins gekocht. Ook al vind je het niet mooi. Zo voed in ook mijn kinderen op. Niet alles way je krijgt vind je fantastisch maar het is wel een mooi gebaar dat iemand aan jou gedacht heeft en de energie erin gestoken heeft jou iets te kopen. Want niemand is het verplicht.

  Beantwoorden
  • Het gaat absoluut om het gebaar en dat is meer waard dat het cadeau zelf!

   Beantwoorden
 • Ik heb nog nooit een lelijk kado gekregen. Ik zeg meestal duidelijk wat ik wil hebben.
  Als het wel zo zou zijn zou ik het niet zeggen. Er is toch moeite voor gedaan. Weet ik het echt niet dan zijn kadobonnen altijd welkom

  Beantwoorden
  • Dat er moeite voor gedaan is voelt inderdaad al heel fijn!

   Beantwoorden
 • Een gegeven paard… Iemand heeft met veel liefde iets uitgezocht en het gebaar telt vind ik dan.

  Beantwoorden
  • Mee eens!

   Beantwoorden
 • Zag gisteren alweer cadootjes tekoop staan. Ik zou het nooit durven te verkopen, misschien naar een jaar of 10 een keer. En eerlijk zeggen… Mmm weet het eigenlijk niet ligt eraan van wie en voor wat ik het cado heb gekregen denk ik.

  Beantwoorden
 • Komt eigenlijk nooit voor hier, want met name mijn moeder vraagt altijd wat we willen hebben, zo krijg je sowieso wat nuttigs.
  Van mijn man heb ik een keer een parfum gekregen waar ik echt niets mee heb, dan vertel ik het wel eerlijk, dat zorgde wel voor een rotgevoel eigenlijk. Maar uiteindelijk is het wel mijn man en als ik daar al niet eerlijk tegen kan zijn… 😉

  Beantwoorden
  • Lijkt me lastig inderdaad, maar kan het mij wel voorstellen. Bij parfum verschillen smaken heel erg!

   Beantwoorden

Write a comment

Read previous post:
Gerechten zonder pakjes en zakjes #154. Ovenschotel zuurkool-crème fraîche met gehakt (Maggi)

Al jaren maak ik mijn eigen variant van de zuurkoolschotel, namelijk met kerrie, gehakt, aardappelpuree en paprika. Maar Maggi schijnt...

Close