Lifestyle Mama

Mijn aanpak: middagslaapje afbouwen, douchen en samen spelen.

Mijn aanpak nummer 4 met dit keer het afbouwen van het slaapje overdag, het douchen/in bad gaan en samen spelen. Hoe pak ik dat aan en wat is ‘normaal’ bij ons?

Middagslaapje afbouwen

Sarah zit nu in een hele lastige fase als het om slapen gaat. Niet zozeer in de nacht, maar wel overdag. Ze vindt slapen overdag heerlijk en slaapt dan ook gerust twee uurtjes in de middag. Maar de laatste tijd is ze dan tot laat in de avond wakker en het komt zelfs voor dat we haar om 23.00 uur nog horen spelen en zingen. Dit gebeurt overigens ook als we haar maar een uurtje laten slapen. Wanneer we haar wakker houden (wat ze eigenlijk net niet redt, ze wordt heel erg druk en vervelend) valt ze als een blok in slaap tot een uur of 3.
Vervolgens huilt ze ons wakker en is ze vreselijk verdrietig. Ze wil niet verder slapen, maar tegelijk wil ze van alles. Zoals een broodje eten, spelen, lezen, zingen, iets drinken en knuffelen. Waarschijnlijk breekt de dag zonder slaapje haar op en raakt ze overprikkeld waardoor ze in de nachts zo verdrietig en ontroostbaar is.

Ze kan dus niet zonder slaapje, maar met slaapje is het een echt avondmensje. We hebben er nu voor gekozen haar om de dag in elk geval even te laten slapen in de middag en op drukke dagen dat ze iets spannends heeft ondernomen sowieso. Dan kan ze een beetje bijtanken en raakt ze niet overprikkeld. We nemen het zingen en spelen tot laat in de avond maar voor lief.
Voor haar is het waarschijnlijk ook een manier om de dag ontspannend af te sluiten. Door lekker alleen te lezen en te spelen.

Douchen en in bad gaan

Soms zie ik kindjes voorbij komen die elke avond heerlijk in bad spetteren. Nou….hier gebeurt dat niet. Sarah gaat ongeveer om de dag in bad of onder de douche en we wassen dan ook om de dag haar haren. De rest van de dagen wassen we haar gewoon. Waarom we dit zo hebben gedaan durf ik eigenlijk niet te zeggen, maar ik denk wel dat het goed is voor haar huid en haren.
In de zomer wanneer ze veel buiten speelt is het natuurlijk anders, maar echt vies wordt ze op dit moment niet.
Overigens ‘kiezen’ we meer voor het douchen dan voor in bad gaan. Sarah vindt douchen heerlijk en het voordeel is dat het net even wat sneller gaat dan in bad gaan. Maar in bad gaan is ook genieten hoor…dan gaat mama vaak mee en hebben we plezier met meters schuim.

Samen spelen of alleen spelen?

Ik krijg regelmatig te horen dat Sarah zo goed alleen kan spelen en dat ze zo rustig is. Ze kan inderdaad heel goed zelf spelen en heeft de grootste fantasie. Maar ze vindt het ook heel erg leuk om met andere kindjes te spelen en sinds kort vraagt ze mij of Giorgio ook om mee te doen. Ze speelt steeds meer rollenspellen en pakt dan de kassa erbij of het kleed met de auto’s. Zij is dan degene die kiest waarmee wij moeten spelen. Hilarisch, want ik herken mijzelf er in en ik denk dat elk kind dat wel doet. ‘Als jij de vader bent dan speel ik de moeder’.
Sarah en ik spelen dagelijks samen ‘winkeltje’, met de auto’s of de poppen. Of we gaan samen aan de slag met klei.
Gister hebben we een grote hut binnen gebouwd omdat het buiten vies koud en nat was. Heel even weer zelf kind is fijn en haar zien glunderen is onbetaalbaar. Op school trekt ze gelukkig uitstekend op met andere kinderen en ook thuis vindt ze het gezellig als er kindjes komen spelen.

Maar ik heb niet altijd zin om mee te spelen, dat geef ik eerlijk toe. Of ik ben te uitgeput en kan het even niet opbrengen. Wanneer ik dat aangeef gaat ze zonder problemen weer zelf aan de slag en door met haar eigen fantasie. Wat een heerlijk kind, van alle markten thuis en een fantasie zo onvoorstelbaar groot!

Hoe is jouw aanpak met het middagslaapje, douchen en spelen? Laat het mij weten in de comments!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (7)

 • Weer erg interessant om te lezen!

  Beantwoorden
 • Klinkt best ingewikkeld met dat middagslaapje en zo laat nog wakker zijn. Maar goed, het zijn allemaal fases, op een gegeven moment loopt het vanzelf weer lekker. Dan kan ze het aan om het middagslaapje weg te laten en valt ze ’s avonds om een uur of 7 als een blok in slaap.

  Wat betreft het douchen/in bad gaan: mijn zoontje gaat maar 2 x in de week. In de zomer wat vaker. Dit wordt door ongeveer alle kinderartsen ook aangeraden. Ik vind het altijd erg vreemd als ouders hun kleine kinderen dagelijks badderen. Enórm slecht voor de huid. En kinderen worden niet vies.

  Mijn zoontje kan ook heel goed alleen spelen en heeft veel fantasie, dus ik herken je verhaal over Sarah. Ik denk dat dit ook wel samenhangt met het feit dat ze beiden enig kind zijn en gewoonweg vaak alleen móeten spelen. Ik heb ook niet altijd zijn om mee te spelen en vond het stiekem wel een opluchting om te lezen dat jij dit ook zo voelt. Soms voel je je gewoon te ziek. Maar hoe vertel je dat tegen een kind? Dat wil ik dus niet. Dan verzin ik vaak dat ik nog iets moet doen.
  Nu mijn zoontje op school zit wil hij wel vaak samen met andere kindjes spelen en afspreken. Dat is heel leuk maar soms gaat het gewoon niet (of wel bij iemand anders maar niet iemand meenemen, heel vervelend). Als ik me wel goed genoeg voel, zeg ik ook nadrukkelijk tegen hem dat hij vandaag maar iemand mee naar huis moet nemen.
  Tja, ook dat zijn de ingewikkelde dingen van een chronisch zieke moeder. Verder heel leuk hoor 🙂

  Beantwoorden
 • Heel leuk om weer te lezen! Herkenbaar met het slapen. Hier niet later dan drie uur slapen dan zit er nog redelijk tijd tussen middag en avond slaapje. Ook hier veel rollenspellen winkeltje, keukentje en dan dient ze eten op. Zo schattig.

  Ps wat een mooi logo heb je!

  Beantwoorden
 • Hier moeten we tegenwoordig echt de slaapjes aan banden leggen. Echt niet langer dan 2.5u want anders is het ’s nachts echt ellende. Als ze kort slaapt kunnen we dat ook echt gelijk merken, doordat ze inderdaad overprikkeld is. Gelukkig weten we nu een beetje wat we moeten doen. Echt in bad doen we 2 tot 3 per week, anders word haar huid echt heel droog. Leuk dat je je aanpak zo deelt! Bij het reageren nu op je site kan ik wel conment luv aan vinken maar niet meer een website invoeren.

  Beantwoorden
  • Ik zie het ja, wa gek! Ik kijk er morgen naar. Het kan zijn dat dit te maken heeft met mijn nieuwe lay out,

   Beantwoorden
 • Ik zit nu met het zelfde probleem. Niet een middagdutje dan stort ze in om 5 uur. Eet niet meer. Enz. Met middagdutje slaapt ze pas na 21.00

  Beantwoorden

Write a comment