koken Lifestyle

Aan tafel! Je kind betrekken bij het koken is zo belangrijk…

Sarah krijgt steeds vaker interesse om mee te helpen met koken en bakken. Ze vindt het geweldig iets te moeten roeren, mixen of in de pan te kiepen. Ook begint ze steeds vaker met voorbereidingen als groenten en vlees snijden.
Het belang van het betrekken bij kinderen in de keuken is groter dan je misschien denkt. En dat werd nog duidelijker tijdens een culinaire ontdekkingstocht voor kinderen, in Amsterdam.

Waarom kinderen betrekken bij het koken?

Pannenkoeken belanden niet zomaar op je bord, iets wat Sarah altijd wel dacht. Ze keek dan ook haar ogen uit toen ze een keer mee mocht helpen met het bakken van pannenkoeken.
Er moest meel, eieren en melk worden gemixt, de pan moest worden verhit en ze hielp mee met het gieten van het beslag in de pan. En het leukste was uiteraard het ‘flippen’ van de pannenkoek. Sindsdien wil ze maar al te graag helpen wanneer ik het avondeten ga maken.

En dat heeft zo zijn voordelen. Wanneer je kinderen betrekt in het bereiden van eten zul je veel voordelen ervaren.

 • Ze leren om gerechten klaar te maken. Koken wordt van jongs af aan al vanzelfsprekend. En jong geleerd is natuurlijk oud gedaan!
 • Ze leren dat eten is niet vanzelfsprekend is. Er moet wat worden gedaan om een gerecht te bereiden. Zo zal het respect naar voedsel groter worden.
 • Ze leren over de ingrediënten in het eten. Dit kun je zelf ook stimuleren door uitleg te geven over groenten, fruit, pasta, rijst en vlees of vis. Spelenderwijs pikken ze veel op!
 • Ze zullen beter eten. Dit merk in heel erg aan Sarah, want wanneer ze mij geholpen heeft en weet wat er in het eten zit eet ze een stuk beter dan wanneer ze niet betrokken is geweest bij het koken.

Carstens en de culinaire ontdekkingstocht voor kinderen.

Op uitnodiging van Pitch PR en Maik Kuijpers mochten we op culinaire ontdekkingstocht in de brasserie van Maik Kuijpers in Amsterdam.
De brasserie is nog niet zo heel lang open en bevindt zich vlakbij station Amsterdam Centraal. De straat is recent flink opgeknapt en is gegoten in een strak, modern jasje.

Sarah mocht (moest) uiteraard mee, want deze middag was voor haar! Met een groepje andere kinderen kreeg ze van alles uitgelegd over vis. Vervolgens maakten de kinderen onder begeleiding van enkele koks een heerlijke garnalencocktail die ze zelf mochten opeten of mochten doorschuiven naar papa of mama. En check even dat schortje, geweldig toch?

Ook was er een smaaktest voor de kinderen. Er stonden verschillende schaaltjes met gepureerd fruit. Ze moesten allemaal proeven en raden wat voor een fruit het was. Dat bleek nog niet zo heel makkelijk wanneer je het niet kunt zien, maar alleen kunt proeven! Ondertussen konden de ouders genieten van de heerlijkste gerechten die geserveerd werden.

Want wat dacht je van kabeljauw in een heerlijke romige saus van onder andere bieslook?

Alles vers en de smaken kloppen helemaal. Carstens Brasserie wil de Nederlandse keuken opnieuw introduceren onder de mensen. Het tweede gerecht wat we kregen was deze grofgesneden biefstuk. Ook genoten we van ribeye en een heerlijke carpaccio van gele biet.

Sarah vond het eerst wat spannend, omdat ze de kinderen niet kende. Maar al snel brak het ijs en genoot ze zichtbaar.
Maik Kuijpers heeft het concept ‘Aan tafel’ ontwikkeld om kinderen kennis te laten maken met de heerlijkste producten van Nederlandse bodem. Hij ziet het zelf als een persoonlijke missie om kinderen van jongs af aan te leren over allerlei producten die uit ons mooie land komen. Hij betrekt ze graag in het kookproces en heeft daarom twee educatieve sessies voor kinderen georganiseerd.

Naast het betrekken van kinderen bij het koken en de educatieve menukaart voor kinderen, komen kids ook graag bij Carstens langs om te spelen. Kinderen zijn dus meer dan welkom en kunnen naast lekker eten ook heerlijk spelen in de speelhoek.

Sarah mocht het voorgerecht maken (de garnalencocktail) en het toetje (Kniepertjes gevuld met Tony Chocolony) en was beretrots op het resultaat. Wij overigens ook, want wat heeft ze goed haar best gedaan en wat was het lekker!

We kregen ook de heerlijkste wijntjes ingeschonken, iets wat niet zo alledaags is voor mij in de middag. Maar lekker was het wel!

Wil jij ook zo’n culinaire ontdekkingstoch voor je kind(eren)? Op 6 oktober en 3 november organiseert Carstens een ‘aan tafel’ voor het hele gezin. Helaas zit 3 november al vol, maar voor 6 oktober is er nog plek! Hier vind je meer informatie.

Betrek jij je kind(eren) bij het koken?

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (2)

 • Ik heb zojuist gereserveerd en ben heel erg benieuwd.
  Onze zoon heeft erg veel interesse in koken en wil ook vaak helpen in de keuken.
  Bedankt voor je tip, ziet er geweldig leuk en lekker uit!

  Beantwoorden
  • Het wat leuk! Alvast veel plezier, het is echt heel leuk om mee te maken!

   Beantwoorden

Write a comment