Lifestyle Mama

9 keer gek na de keizersnede

Ik had het niet in de planning staan maar toch gebeurde het: een keizersnede. Totaal onvoorbereid kwam ik, dichtgenaaid en wel, weer terug op mijn kamer. Omdat alles nieuw en onbekend is (ja zelfs voor een verpleegkundige) vond ik sommige dingen maar raar. Ik vertel 9 dingen die ik gek vond na mijn keizersnede.

Agraves op mijn buik, ook wel de ‘nietjes’ waarmee mijn buikwond werd gesloten. Ik had wel oplosbare hechtingen in mijn buik, onder mijn huid. Maar aan de buitenkant waren dit klemmetjes. Ik vond het maar vreemd dat mijn buik er zo gehavend uitzag en dat ik degene was met een enorme wond. Want dat is het! Ik durfde de eerste dagen ook niet mijn buik aan te raken. Gelukkig viel het heel erg mee met de pijn (dat was zo’n beetje het enige wat meeviel na de bevalling) en durfde ik de boel weer aan te raken toen de nietjes er eenmaal weer uit waren.

Voor het eerst plassen. Voor de keizersnede werd in rap tempo een katheter naar binnen geschoven waar ik door zou plassen. Twee dagen na de operatie mocht hij eruit en mocht ik op de postoel proberen te plassen. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar jeetje wat raar! Ik voelde het niet aankomen en dat gevoel is heel vreemd. Gelukkig ging het al snel als vanouds.

In slaap vallen tijdens de borstvoeding. En niet alleen tijdens de borstvoeding, maar ook gedurende de dag. Het voelde alsof ik onder een vrachtwagen terecht was gekomen, maar dan 10 keer. Door de volledige narcose, de morfinepomp die ik langer moest gebruiken, de operatie op zich en de hormonen was ik een zielig hoopje mens met verschijnselen van narcolepsie. Ik viel te pas en te onpas in slaap. Gelukkig werd Sarah ook deels gevoed met flesvoeding, zodat ze niet volledig afhankelijk was van de borstvoeding. Ik kon de energie er echt niet voor opbrengen.

Wakker worden uit de narcose. Jeetje, wat is dat gek. Nooit heb ik eerder een narcose gehad, dus dit was de eerste keer. Ik zag een klok, verder niemand. Het was 19.30 en ik lag in bed. Heel even wist ik niets, maar al snel kwam het besef wat er was gebeurd. Het eerste waar ik toen aan dacht: zou het goed zijn gegaan? Eenmaal op de kamer zag ik haar liggen in de couveuse. Nog zoiets wat heel gek is: je eigen kindje niet lang kunnen vasthouden vanwege het gevaar van afkoelen.

IMG_1517

Voor het eerst uit bed komen en lopen naar de badkamer. Hallo vrachtwagen…Bibberend op spaghettibenen liep ik richting een krukje bij de douche. Het douchen was heerlijk, maar ik voelde mij van karton. Een klein zuchtje wind en ik lag op de grond. Gek idee, dat ik twee dagen geleden nog met een dikke buik alles kon en nu met hulp moet douchen.

Nadat mijn litteken begon te genezen, voelde ik het gebied rondom het litteken niet. Het was gevoelloos en dat voelde zo irritant. Ik bleef maar met mijn vingers op mijn buik porren, maar het gevoel bleef weg. Tot begin dit jaar, toen na 10 maanden mijn zenuwen eindelijk weer wakker geworden waren. Hoera

Het idee dat een keizersnede een enorme operatie is. Ik las het verslag van mijn keizersnede terug en jeetje…wat een werk! Er worden allerlei lagen geopend, dichtgenaaid, je blaas wordt aan de kant geschoven, etc. Nooit geweten dat het eigenlijk een bizar lastige en ingewikkelde klus is.

Ik bestelde de ochtend na mijn keizersnede een heerlijke tosti. Wist ik veel dat mijn darmstelsel weer op gang moest komen? Direct na mijn heerlijke versnapering kwam de hele zooi er in sneltreinvaart weer uit en lag ik in mijn eigen braaksel. Ook een fijne herinnering is de verpleegkundige waar ik 10 minuten op moest wachten, bibberend in een nat bed.

Het besef dat je je zo goed had voorbereid op een natuurlijke bevalling met weeën, maar dat ik nooit weeën heb kunnen voelen. Ik had ook geen naweeën, waardoor ik werkelijk geen idee heb waar mensen het over hebben. Misschien fijn, maar stiekem mis ik het wel. Er ontbreekt gewoon een stukje van mijn zwangerschap.

Dit waren 9 gekke dingen na mijn bevalling. Indien je ook een keizersnede heb gehad, herken jij bovenstaande punten?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (11)

 • Leuk om te lezen, want heb zelf ook een keizersnee gehad. Lijkt me heftig om volledig onder narcose te worden gebracht, zelf had ik een ruggenprik en was ik er volledig bij. Da’s nogal een verschil! Jouw ingreep klinkt een stuk heftiger, ik had geen last van overgeven en voelde me ook niet zo slapjes. Grappig trouwens dat je zegt dat je een deel van je zwangerschap mist omdat je geen natuurlijke bevalling hebt meegemaakt met weeën en al. Hoor dat wel vaker van vrouwen die een keizersnede hebben ondergaan, maar ik kan me daar totaal niet in vinden. Een baby eruit poepen stond nou niet bepaald hoog op mijn bucketlist, ben blij dat ze er nagenoeg pijnloos uit zijn gekomen 😉

  Beantwoorden
 • Ik heb vlak nadat ik weer op de kamer terug kwam een lekkere warme kop chocolademelk naar binnen gegoten. Was ook niet zo’n goed idee hahaha Niemand had me verteld dat ik niet mocht eten/drinken en ik had er zo’n trek in! Gelukkig stond mijn vriend paraat met spuugbakjes.

  Beantwoorden
 • Nooit een keizersnede gehad. Daarom wist ik deze dingen ook niet. Gek genoeg praten mensen an weer niet over dit soort dingen, Terwijl het wel goed is om dit soort dingetjes ook te bespreken.

  Beantwoorden
 • Ik heb geen keizersnee gehad, maar ik herken wel dat plassen na de bevalling even raar is. Ik wist eerst niet meer hoe het moest!

  Beantwoorden
 • Leuk om te lezen!! Ook een herkenbaar puntje voor mij waren die spaghetti benen, had echt niet het idee dat ik ooit nog fatsoenlijk zou kunnen lopen!

  Beantwoorden
 • Toen ik de eerste keer uit bed mocht voelde ik me echt een oud omaatje. Ook vroeg de verpleegster of dat ik wilde kijken naar mijn wond. Nou dat durfde ik dus echt niet, wist ik veel dat het (gelukkig) maar een klein sneetje was. Ik had echt ontzettend veel dorst en mocht niks drinken, daar kon ik echt boos om worden. Al snap ik wel waarom het niet mocht. Ik viel ook te pas en te onpas in slaap. En het plassen voelde raar en dat voelt nu een jaar er na nog steeds raar. Ik voel niet zo goed wanneer ik moet plassen. Of ja ik voel het wel en plas niet in mn broek ofzo, maar krijg eerder buikpijn als ik het ophoudt.

  Beantwoorden
 • Zoals je weet heb ik geen.keizersnede gehad, maar oi dat opstaan na de bevalling was heeeel eng! duurde een week voordat ik dat weer snapte. Maar deed het toch stiekem als ik alleen was, en kreeg dan op mijn kop van de verpleegster.
  Ook dat plassen is herkenbaar haha.

  Ben blij dat je er zo goed over praat topper xx

  Beantwoorden
 • Een keizersnede is de zwaarste buikoperatie die er is blijkbaar. Omdat ze alle lagen van je buik doorsnijden. Althans zo werd mij verteld. Uiteindelijk overigens op de natuurlijke manier bevallen. Lang verhaal.
  Aan die weeen heb je niets gemist! ?

  Beantwoorden
 • Ooh wat vreselijk zeg dat je dan zo lang op een verpleegkundige moet wachten. Volgens mij doet het dan nog wat extra met je omdat je zelf verpleegkundige bent, en dan opeens voelt hoe het voor mensen is dat ze regelmatig moeten wachten. Ooh en die gevoelloze huid vond ik ook onwijs vreemd.

  Beantwoorden
 • Hoi Geertje,

  Het voelt idd best wel heel raar allemaal. Vooral als je er niet op voorbereid bent. Wat vervelend dat het onder narcose moest! Dan ben je echt nog moeier dan. Knap hoor dat je toch borstvoeding gegeven hebt na deze keizersnede.
  Omdat ik na 28 uur weeën nog niet verder was dan 4 cm ontsluiting kwam ons kereltje via een keizersnede. Het voelde achteraf wel als een soort falen dat het mezelf niet was gelukt. Gelukkig was mijn lijf, wat ook voelde alsof ik door een vrachtwagen was overreden, redelijk vlug hersteld. Je vergeet die eerste dagen natuurlijk nooit meer. Soms snap ik dan ook niet dat er vrouwen zijn die zeggen dat ze liever een keizersnede zouden hebben.

  Liefs, Onzeweg

  Beantwoorden
 • […] 9x gek na de keizersnede […]

  Beantwoorden

Write a comment