Lifestyle

In het licht van de eeuwigheid betekent een mensenleven helemaal niets.

Mooie titel vind je niet? Helaas heb ik de zin niet zelf bedacht. Hij komt uit het interview met Joop Braakhekke, die onlangs in de Linda! zijn verhaal deed. Deze zin zette mij aan het denken. ‘Je denkt dat het allemaal reusachtig veel voorstelt, maar in het licht van de eeuwigheid betekent een mensenleven helemaal niets’.  Vandaag een keer een filosofisch blogje!

aarde1

En gelijk heeft ie, vind ik. Als mens leef je een leven. Deze duurt voor de meeste mensen lang genoeg om alles uit het leven te halen en alles mee te ervaren wat het leven je biedt. Je gevoel voor liefde is groot, je familie is groot, je aandeel in het bedrijf is groot en de gevolgen zijn groot wanneer jij een fout maakt op het werk. Maar uiteindelijk stellen we helemaal niets voor. Hoe groot jij je ook voelt als mens, met je leven, je liefde en je taken…eigenlijk zijn we niets in al die eeuwigheid.

Ik ben een mens die weleens filosofeert. Nou ja, weleens…eerder vaak. Ik vind het bijzonder mooi om te denken, te beredeneren en het leven vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Noem mij zweverig of een tikkeltje gek, dat mag. Maar fascinerend vind ik het zeker wel. Want voor mij is mijn leven alles wat ik heb, ook alles wat jij hebt. Ik leef mijn leven, heb hoop en verdriet, voel liefde en plant mij voort. De wereld lijkt niet zonder mij te kunnen. Er zal verdriet zijn wanneer ik of iemand anders ineens wegvalt. Kijk maar naar het overlijden van mijn broer. Onze wereld stort in en niets lijkt meer hetzelfde. Maar wanneer ik uitzoom en een blik op de aarde werp, ben ik niets meer dan een heel klein speldenknopje. Zo klein en zo nietig. En jij ook.

Dat is toch gek? Dat er zoveel ‘speldenknopjes’ rondlopen op aarde, met ieder hun leven gevuld met verdriet, hoop, liefde en nog veel meer. Werelden storten in, levens beginnen en eindigen. Maar wanneer je jezelf zou bekijken vanaf de ruimte dan ben je eigenlijk niets. Dat idee laat mij soms heel klein en kwetsbaar voelen. En tegelijkertijd komt ook het besef dat de wereld daarom gewoon doorgaat met draaien, wat er ook in een mensenleven gebeurd.

Wanneer jij dit leest kun je volmondig zeggen dat je nu leeft. Ik ook, iedereen die dit leest of die op dit moment op deze aarde leeft. Ons leven lijkt lang te duren (zeg maar 80 jaar) en dat is in onze belevenis lang. Maar wat is de verhouding tussen die 80 jaar en zeg maar een eeuwigheid? Mensen komen en gaan en al honderdduizenden jaren zijn er mensenlevens. Allemaal even nietig, klein. Allemaal speldenknopjes.

Voel jij je ook weleens heel nietig? Besef je weleens dat we eigenlijk helemaal niets zijn in dat grote heelal?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (4)

 • Tja op kosmische schaal zijn wij helemaal niets. En ook niet blijvend. De vraag is eerder hoe snel wij onze leefomgeving onmogelijk maken voor onszelf. Maar op de menselijke schaal is het allemaal heel anders. Helaas is ook niet elk mensenleven evenveel waard. En daar kan ik het best moeilijk mee hebben soms.

  Beantwoorden
 • Sja eigenlijk stellen we helemaal niets voor natuurlijk. Soms denk ik wel eens; wat maakt het allemaal uit wat ik wel of niet doe? Mijn wereld maakt in ’the big picture’ toch geen verschil. Maar ja, we leven nou eenmaal in een kleinere omgeving, en daarin willen we denk ik toch alles eruit halen wat erin zit.

  Beantwoorden
 • Ja ik voel me bijna altijd helemaal niets maar zelf word ik daar juist ontzettend verdrietig en ongelukkig door. Knap hoe positief jij het eigenlijk bekijkt.

  Beantwoorden
 • Ja herken mij in diverse antwoorden. Is het omdat het met leeftijd van doen heeft 68 maarja wat is dit getal op de eeuwigheid. Sta er zeker op gezette tijden bij stil hoe alle energie ook van het ons lichaam vernuftig in elkaar zit. Alles is energie atomen want als de aarde op afstand bijna niks voorsteld hoe klein en nietig is alles wat er op leeft.

  Beantwoorden

Write a comment