Misschien herken je het wel: je loopt door de supermarkt na een lange werkdag en je hebt weinig inspiratie voor het avondeten. Voor het gemak ga je toch maar weer voor een van je standaard recepten, en je slaat ook direct je favoriete wijn in.
Niets mis mee natuurlijk, maar het is voor de variatie ook leuk om eens wat nieuwe recepten te proberen, zo aan het begin van het nieuwe jaar.
En daar hoort uiteraard een fijne matchende wijn bij, die je gerecht mooi begeleidt.
Ter inspiratie hebben we vier hartverwarmende gerechten voor je op een rijtje gezet, inclusief fijne bijpassende wijnen!
Geroosterde flespompoen
Verrassend vegetarisch: gevulde flespompoen uit de oven met geitenkaas, pijnboompitten, koriander en granaatappelpitjes. Zachte smaken met fijne structuren en een zoet zuurtje door de granaatappel.
Dit verfijnde gerecht vraagt om een volle witte wijn met frisse zuren. Een boterachtige, witte Chardonnay wijn vult dit ovengerecht bijvoorbeeld uitstekend aan, maar ook een Viognier is een smaakvolle, evenwichtige partner bij de nootachtige smaken van pompoen, vanwege zijn lichte zuren en honingachtige aroma’s.
Stamppotje van zoete aardappel en spinazie
Dit recept is gezond, lekker en simpel om te maken: je maakt simpelweg een stamppotje van gestampte zoete aardappel gemengd met verse spinazie, en strooit er vervolgens wat walnoten, zongedroogde tomaat en spekjes of geitenkaas overheen. Bij zo’n heerlijk smeuïge stamppot kun je het beste een rode wijn kopen met soepele tannines, zoals een Carmenère of Merlot. Deze wijnen zijn soepel en fluweelzacht met een subtiel bittertje, en sluit daarom mooi aan bij dit licht zoete wintergerecht.
Quiche met broccoli en zalm
Nog zo’n smaakvol gerecht waar iedereen blij van wordt: hartige taart met zalm, room en broccoli, omhuld in een knapperig korstje van bladerdeeg. Bij de romige en zoute smaken van dit gerecht is een frisse witte wijn een geschikte begeleider.
Een glas Pinot Blanc kan de quiche met zalm bijvoorbeeld erg goed aanvullen vanwege zijn frisse fruitigheid en toegankelijke aroma’s.
Een andere passende wijn is een Duitse Riesling. Deze wijn heeft een verfrissend karakter, waardoor hij het ietwat machtige gerecht mooi in balans brengt.
Kabeljauwhaasjes met venkel en krieltjes uit de oven
Een verrukkelijk verfijnd en milde ovenschotel, met maar een paar ingrediënten: krielaardappeltjes, venkel, kabeljauwhaasjes, olijfolie en een beetje dille en citroen.
Je kunt hier goed een aromatische witte wijn bij serveren, zoals bijvoorbeeld een jonge Verdejo. Deze elegante wijn is citrusachtig en heeft een vrij hoge zuurgraad, waardoor hij schittert bij de kabeljauw met citroen, maar ook bij de anijsachtige smaken van de venkel.
Ook is een Grüner Veltliner een echte aanrader vanwege zijn levendige, kruidige aroma’s en hints van grapefruit en witte peper die goed aansluiten bij de zachte, boterachtige vis.
Kortom: begin het nieuwe jaar fris en fruitig met deze verrassende gerechten en bijpassende wijnen.
Veel kookplezier!