Lifestyle Mama

Twee of meer miskramen. En dan?

Nu het taboe over miskramen langzaam optrekt en je de verhalen steeds meer om je heen hoort, besef je dat een zwangerschap één en al wonder is. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen goed en volgt er na een miskraam een gezonde zwangerschap. Maar wat nou als je twee of meer miskramen doormaakt? Welke onderzoeken volgen er dan?

In 2010 raakte ik voor het eerst zwanger en kreeg ik mijn eerste miskraam. Een jaar later volgde de tweede miskraam en ruim een jaar later de derde. Na de eerste miskraam dacht ik er nog vrij luchtig over en maakte ik mij niet heel veel zorgen. Verdrietig was het zeker, maar het overkwam zoveel vrouwen. De tweede miskraam vond ik vreemder, aangezien ik nu wel heel veel pech leek te hebben. Is dit wel normaal? Ik schoot in de ontkenningsfase en deed er niets mee, ook aangezien ik begreep dat je pas voor onderzoeken in aanmerking komt na drie miskramen. Dit blijkt niet zo te zijn, je kunt al om een onderzoek vragen na twee doorgemaakte miskramen.

Na de derde miskraam was ik vastbesloten om naar de huisarts te gaan. Je wil heel graag weten wat er toch aan de hand is maar aan de andere kant zorgt de angst ervoor dat je het ook niet wil weten. De huisarts stuurde mij volgens protocol door naar de gynaecoloog en er volgden een aantal standaard onderzoeken.

 • Echo van de baarmoeder en eileiders.

Als eerste wordt er gekeken naar de anatomie van de voortplantingsorganen. Hoe ziet de baarmoeder eruit? En de eileiders? Kan een afwijking aan de baarmoeder de miskramen verklaren? Bij mij was er niets vreemds te vinden op de echo, alles zag er keurig uit.

 • Chromosomen onderzoek.

Dit is een onderzoek voor zowel de vrouw als de man. Er wordt bloed afgenomen bij beiden en dit bloed wordt naar een Universitair ziekenhuis gestuurd voor onderzoek. Men onderzoekt of er sprake is van fouten of afwijkingen in de chromosomen. Dit kan namelijk ook een verklaring zijn voor de herhaalde miskramen. Aan een afwijking van de chromosomen is helaas niets te doen.

 • Bloedonderzoek op stollingsafwijkingen (Erfelijke afwijkingen en het Antifosfolipidensyndroom).

Ook wordt er een buisje (of twee) bloed afgenomen voor algemeen onderzoek naar de bloedstolling en dan met name op het Antifosfolipidensyndroom. Dit is de aandoening die ik heb en waar ze achter zijn gekomen nadat ik al deze onderzoeken heb ondergaan. Er is een verhoogd risico op trombose waardoor ook de kans op een miskraam sterk verhoogd is

 • Bloedonderzoek op homocysteïne.

Je kunt een overschot hebben aan de stof homocysteïne. Dit is een eiwit dat een rol speelt bij de stofwisseling. Iedereen draagt dit stofje bij zich, maar als de afbraak ervan niet goed verloopt dan kun je een verhoogd homocysteïne gehalte in je bloed krijgen. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor meerdere miskramen.

Ondanks dat het goed is dat deze onderzoeken plaatsvinden bij 2 miskramen of meer, is het belangrijk om niet te hoge verwachtingen te hebben van het onderzoek. Bij maar 15-20 procent van de vrouwen wordt een afwijking en dus een oorzaak gevonden. Bij 80-85% van de vrouwen wordt geen oorzaak gevonden en is alles normaal. Ik hoopte eerlijk gezegd op een oorzaak en dan ‘het liefst’ het Antifosfolipidensyndroom, aangezien je daarbij met medicatie een gezonde zwangerschap kon voldragen. Nu verklaar ik mijzelf voor gek dat ik dat toen hoopte, na alle ellende van de aandoening te hebben doorgemaakt. Toch blijf ik opgelucht dat er geen chromosoomafwijking is gevonden. Hier is namelijk niets aan te doen.

DSC_1029

Ik hoop dat dit overzichtje wat meer duidelijkheid geeft over de stappen die genomen worden na meerdere miskramen. Twijfel je na twee miskramen om naar de arts te gaan? Gewoon doen! Waarschijnlijk kun je gerustgesteld worden en is alles prima in orde.

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (7)

 • Oh wat naar, ik las laatst dat het bij 1 op de 5 zwangerschappen uitdraait op een miskraam, echt verschrikkelijk dat zoveel vrouwen en sommige dit zo vaak moeten meemaken. Kan mij heel goed voorstellen dat je naar de dokter bent gegaan.

  Beantwoorden
 • Drie miskramen, wat een drama. Ik weet niet of ik dat aan had gekund en door had gezet. Zelf heb ik 1 miskraam gehad. Gelijk daarna is al onderzoek gedaan naar het Antifosfolipidensyndroom bij mij ivm mijn Lupus. Die weken op de uitslag wachten was een hel!! Gelukkig was het goed 🙂

  Beantwoorden
 • Heftig zeg, vreselijk om mee te maken. Wat knap dat je deze punten op een rijtje hebt gezegd, lijkt me heel moeilijk na die zware momenten. Zo weten vrouwen ook wat ze kunnen verwachten.

  Beantwoorden
 • Fijn dat je achter de oorzaak bent gekomen en dat die simpelweg was op te lossen! Zelf heb ik gelukkig maar 1 miskraam meegemaakt. En dat was gewoon een foutje in aanleg van de baby.

  Beantwoorden
 • Heel goed dat je hierover schrijft in je blog. Ik kan me goed voorstellen dat er vrouwen zijn die deze informatie graag willen lezen wanneer ze zelf door deze moeilijke periode gaan… Bijzonder idd dat je eerst hoopt dat er met de onderzoeken wat gevonden wordt omdat er dan een behandeling mogelijk is maar dat het natuurlijk eigenlijk verschrikkelijk is om deze aandoening te hebben. Gek hoe je gedachtengang soms kan zijn hè! Ik heb een miskraam gehad en daarna gelukkig een gezonde zoon op de wereld mogen zetten 🙂

  Beantwoorden
 • Heel goed dat je hierover schrijft, het blijft helaas een taboe. Ik heb meer dan 3 miskramen gehad en bij mij (of partners) is nooit een reden gevonden waarom ik een kind niet kan voldragen. Ik wou dat ik wel een reden had, dan had ik kunnen accepteren dat ik als gezonde vrouw geen kind kan krijgen. Maar het blijft moeilijk om zonder kind verder te moeten, sterker nog, mijn beide relaties zijn daardoor stukgelopen. Beide mannen wilden graag een kind en dat is hun met een ander wel gelukt.

  Mensen schrikken als ze horen hoeveel miskramen ik heb gehad en begrijpen niet dat ik er echt alles voor overhad om een gezond kind te krijgen, helaas heb ik inmiddels de moed opgegeven en probeer ik het gezellig te maken in mijn eentje.

  Beantwoorden
  • Och jeetje wat heftig en verdrietig. Een hele dikke (digitale) knuffel!

   Beantwoorden

Write a comment