Lifestyle Mama

Kinderen mee laten helpen in het huishouden. Deze klusjes zijn geschikt.

Sarah vindt het nu nog een geweldig leuk klusje om spullen op te ruimen wanneer we dat vragen. Ook helpt ze altijd mee met het uitruimen van de vaatwasser. Sinds kort is ook de prullenbak ontdekt en daar belandt naast rommel ook vaak hele stukke speelgoed. Dit gaat nu nog op een speelse manier zonder betekenis. Maar wanneer kun je je kindje gaan betrekken in het huishouden? En welke klusjes zijn geschikt op bepaalde leeftijden?

IMG_2816

Vanaf 2 jaar

Sarah begon een half jaar geleden op anderhalf jarige leeftijd met het opruimen van blokjes als wij dat aan haar vroegen. Ze hoeft het dan niet helemaal alleen te doen, opruimen doen we nu nog samen. Ook begint ze enthousiast de tafel te dekken zodra het avondeten klaar is. Ze snapt nog niet wat er op tafel moet (zo staat er in de avond regelmatig pindakaas en een vergiet op tafel), maar het idee is prima en hartstikke goed. Met een complimentje in haar zak glundert ze dan van oor tot oor.

Klusjes die vanaf twee jaar geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld het speelgoed in een doos doen, de tafel dekken (en de juiste spullen aangeven), vuile kleding in de wasmand, boeken terug in de kast zetten en rommel in de prullenbak doen. Maar je kunt je kindje ook prima een droge doek geven en mee laten helpen met afstoffen. Kinderen imiteren en Sarah doet mij dan ook altijd na als ik aan het schoonmaken ben. Poetsen vindt ze dan ook hartstikke leuk.

Ik wil vanaf het begin Sarah kennis laten maken met rommel opruimen en overzichtelijke klusjes doen zoals de tafel dekken. Daarbij gaat het niet om het goed doen, maar om het doen. Zo krijgt ze het gevoel dat opruimen bij rommel maken hoort.

4 tot 5 jaar

Kinderen van een jaar of vier snappen al zoveel meer dan een kindje van twee. De klusjes kunnen daarom vanaf vier jaar worden uitgebreid tot het daadwerkelijk meehelpen in het huishouden. Denk hierbij aan de huisdieren voeren, planten water geven, het bed opmaken en de keukentafel opruimen en afvegen. Het gemak waarmee het helpen in het huishouden ging op twee jarige leeftijd, zo lastig kan het nu misschien zijn. Kinderen krijgen misschien minder plezier in het opruimen van hun rommel of het meehelpen met klusjes. Belangrijk is om het leuk en gezellig te houden en er geen strijd van te maken.

6 tot 7 jaar

Vanaf zes jaar kun je je kindje meer mee laten helpen in de keuken en het bereiden van eten. Denk aan aardappels schillen, wortels schillen en een salade maken. Ook de wat uitgebreidere klusjes zijn geschikt zoals de vloer dweilen, handdoeken vouwen en onkruid wieden. Helpen in de tuin is hartstikke leuk en ook nog eens leerzaam en gezond.

8 tot 9 jaar

Het bakken in de keuken kan nu echt gaan beginnen! Laat je kindje onder begeleiding een ei bakken of bak koekjes. De was doen is nu ook een klusje dat prima geschikt is voor je kind. Maar ook samen met papa of mama een lamp vervangen, de stoep vegen en de afwasmachine uitpakken kan heel goed.

10 tot 11 jaar

De schoonmaakklusjes in huis kun je nu meer uit gaan breiden. Laat je kind de badkamer of keuken eens schoonmaken, het gras maaien of een eenvoudige maaltijd koken.

12 jaar en ouder

Vanaf twaalf jaar kan eigenlijk alles. Naast het schoonmaken in huis zoals ramen lappen of klusjes als strijken, kun je je kindje ook meer verantwoordelijkheid gaan geven en laten oppassen op eventuele broertjes of zusjes. Koken en bakken kan prima en er kan worden geëxperimenteerd met wat ingewikkeldere recepten. Zo leert je kind zich al jong te redden in de keuken, om er later veel profijt van te hebben. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kindje je hele huishouding gaat overnemen, maar meehelpen en af en toe klusjes overnemen kan een goede basis leggen voor later.

Dit overzicht is natuurlijk gebaseerd op een inschatting per leeftijdsgroep en kan per kindje heel erg verschillen. Misschien vind jij het helemaal geen goed idee en dat is prima. Wij willen Sarah de basis van het huishouden leren zodat ze mee kan helpen en leert zichzelf te redden.

Nou ben ik heel benieuwd of jullie je kindje(s) ook betrekken bij de klusjes in en om het huis. Waarom wel of waarom niet? Ik hoor het graag van je!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (14)

  • goed overzicht.
    en ja ik laat ze helpen , niet voor mijzelf, maar omdat ik geloof dat dat goed is voor hun!

    Beantwoorden
  • Onze dochter is nu net 15 maanden en haar interesse heeft het al gewekt. Soms erg gezellig maar soms duurt het daardoor ook erg lang. Nu heeft ze haar eigen schoonmaakset gekregen.

    Beantwoorden
  • Ons zoontje is nog te klein, maar als hij wat ouder is ga ik hem zeker bij brengen dat hij moet mee helpen! Goede tips!

    Beantwoorden
  • Ik vind het belangrijk dat een kind een eigen taak heeft. Zo leert het verantwoordelijk te zijn voor iets. Verder vind ik niet dat ze enorm veel moeten gaan helpen ofzo, dat is gewoon de taak van de ouders.

    Beantwoorden
    • Het blijft inderdaad de taak van de ouders en het is zeker niet de bedoeling dat je kindje het hele huishouden overneemt, maar inderdaad het leren van de klusjes en van verantwoordelijk te zijn vind ik het belangrijkst. Maar zo geeft elke ouder er een eigen draai aan en dat is natuurlijk prima.

      Beantwoorden
  • Aukje ruimt altijd mee haar eigen speelgoed op. Gisteren heeft ze meegeholpen met de vaatwasser uitruimen en ook helpt ze soms mee met de tafel dekken. Als ik poets dan denkt ze ook vaak dat ze meehelpt haha maar meestal zorgt ze dan alleen maar voor meer werk. .. 😉

    Beantwoorden
  • Naomi is nog heel klein, maar ik wil haar er zeker bij betrekken. Leuk om jouw tips te lezen! Ik hielp mijn moeder ook altijd met schoonmaken toen ik zo klein was 🙂

    Beantwoorden
  • Haha, dat ze op haar manier je helpt lijkt me echt super schattig en grappig om te zien!
    Ik ben zeker wel van mening dat t goed is om je kids daarin mee te nemen… Zeker om eigen spulletjes weer op te ruimen na t spelen.

    Beantwoorden
  • hihih dat schoonmaak rekje <3 te cute!

    Beantwoorden
  • Dat schoonmaak rekje ❤ ik denk dat het ook goed is om je kindje bewust te maken van opruimen en zo. Spelenderwijs. Je hebt van Miele ook zo’n schattige stofzuigen voor kindjes! Die staat hier al op het verlanglijstje

    Beantwoorden
  • Ik heb vroeger vanaf huis uit altijd meegeholpen in het huishouden. Het begon al met je eigen spulletjes/speelgoed opruimen.

    Beantwoorden
  • Momenteel is onze kleine spruit nog veel te klein om mee te helpen in huis. Ik vind het wel iets belangrijk, omdat ze er heel wat vaardigheden mee ontwikkelen. Spelenderwijs leren kindjes heel erg veel en zo willen wij het ook aanpakken in de toekomst.

    Beantwoorden
  • Leuk artikel! Ik schreef vorige week een soortgelijk artikel (https://zustersuus.wordpress.com/2016/02/11/hulp-in-huis/) alleen ging ik meer in op de klusjes die ons zoontje nu leuk vindt om te doen! Leuk om te lezen dat je per leeftijd de klusjes hebt uitgeschreven, kan ik weer wat inspiratie op doen voor de toekomst 🙂

    Beantwoorden
  • Hier helpt peutergirl ook mee met kleine ditjes en datjes. Het is vooral voor de fun. En gezellig. En een piepklein beetje nuttig 😉

    Beantwoorden

Write a comment