Lifestyle Mama

Wist jij dit al over de keizersnede?

Of een keizersnede nou gepland was of met spoed heeft plaatsgevonden, je krijgt vaak maar de helft mee van de keizersnede. Ik snuffelde eens flink rond om opzoek te gaan naar interessante weetjes over de keizersnede. Wist jij dit allemaal?

Een stukje geschiedenis. Lange tijd werd gedacht dat de term ‘keizersnede’ ontstaan zou zijn nadat Julius Caesar geboren zou zijn met een keizersnede (het Latijnse woord voor keizersnede is  sectio caesarea). Hier zijn echter twijfels over. Waarschijnlijker is dat de term afkomstig is van caedere, snijden in het Latijn. Een andere theorie zegt dat de naam mogelijk komt van de “Lex Caesarea” of “Lex Regia” : het verbod om een zwangere vrouw te begraven zonder het kindje uit haar lichaam te hebben gehaald. Iets dat teruggaat tot in het oude Egypte.

De eerste vermelding van een moeder die een keizersnede heeft overleefd stamt uit Zwitserland in 1500: Jacob Nufer, een varkenscastreerder, zou de operatie op zijn vrouw hebben uitgevoerd na langdurige barensnood. Zijn vrouw herstelde en kreeg later nog 5 kinderen; de boreling groeide op en werd 77 jaar. Het verhaal werd echter pas na 82 jaar opgeschreven wat het historisch minder betrouwbaar maakt. In de 19e eeuw werden er nog nauwelijks keizersneden uitgevoerd in Nederland. In 1848 werden er in totaal drie uitgevoerd. In de 20e eeuw werd de keizersnede veiliger dan voorheen door gebruik van goede anesthesiemethoden en steriele gereedschappen.

De duur van de keizersnede is over het algemeen bij iedereen hetzelfde. De meeste tijd is de arts kwijt met het hechten en weer dichtmaken van de buikwant. Een keizersnede duurt gemiddeld 45 minuten, maar je baby wordt al geboren na 15 minuten. Men is dus een half uur bezig om alles weer netjes dicht te maken.

Een keizersnede is niet alleen bij de mens een manier om het kindje geboren te laten worden. Ook bij runderen is het mogelijk om het kalfje met behulp van een keizersnede geboren te laten worden. Echter ligt de koe dan niet, maar hij staat. Anders kunnen de darmen via de operatiewond naar buiten komen.

Uit onderzoek is gebleken, dat baby’s die geboren worden met een keizersnede, vaker ademhalingsproblemen hebben dan vaginaal geboren baby’s. Waarschijnlijk heeft dit te maken met een bepaald hormoon dat enkel wordt aangemaakt gedurende een vaginale bevalling. Ook wordt er door een vaginale bevalling vocht uit de longen van het kindje gedrukt.

IMG_1524

Vroeger werd een keizersnede verticaal uitgevoerd. Er liep dan een streep van boven naar beneden. Tegenwoordig is de snede meer ‘bikini vriendelijk’, en wordt deze horizontaal gezet. Behalve bij erge spoed, dan is het sneller om de snede verticaal te plaatsen. Echter wordt de incisie in de baarmoeder zelf altijd horizontaal gemaakt.

Heb je voor je geplande keizersnede nog even mooi je nagels laten voorzien van een mooi lakje? Grote kans dat dit er weer moet worden afgehaald voor de keizersnede. Gedurende de ingreep houdt men het zuurstofgehalte (saturatie) in het bloed in de gaten, met een knijper op je vinger. De registratie kan moeizamer gaan doordat er nagellak op de vingers zit.

Sommige vrouwen ervaren psychische klachten na een keizersnede. Er bestaat een vereniging speciaal voor ouders die een bevalling hebben meegemaakt door middel van een keizersnede. Mocht je behoefte hebben aan lotgenotencontact, dan kun je contact opnemen met:

Secretariaat Vereniging Keizersnede Ouders
Contrabas 53
4876 VG Etten-Leur
tel. (076) 503 71 17

Ik ben heel benieuwd, wist jij één van deze feitjes?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?


Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

9x gek na de keizersnede

Wat ik niet wist van de keizersnede (en waar men niet over praat)

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (19)

  • Ik heb nog nooit een keizersnede gehad en daar ben ik erg blij mee. Ik heb eens gehoord dat het herstel van een keizersnede langer duurt dan van een vaginale bevalling. Ook niet zo vreemd, want een keizersnede is immers een zware buikoperatie.

    Beantwoorden
  • K eist alleen dat het zo’n 45 minuten duurde, verder was het allemaal nieuw voor mij!

    Beantwoorden
  • Ons zoontje zou eigenlijk met een keizersnede gehaald worden, dus toen heb ik me heel erg ingelezen en wist ik dit inderdaad wel. Maar uiteindelijk was het voor niets, want hij kwam op de natuurlijke weg.

    Beantwoorden
  • Onze zoon is dmv een keizersnede geboren, dus het meeste wist ik wel 🙂

    Beantwoorden
    • Knap! Sarah ook, maar een ongeplande dus heb mij toen niet ingelezen. Maar dat je van de koe en de keizersnede wist vind ik wel bijzonder 😉

      Beantwoorden
  • Ik heb een keizersnede gehad maar ook een natuurlijke bevalling. Omdat het een geplande keizersnede was heb ik veel kunnen lezen over dit hele gebeuren.

    Beantwoorden
  • Ik wist eigenlijk bijna alles wel haha. Maar komt misschien ook omdat ik zelf een keizersnede heb gehad en er veel over opgezocht heb toentertijd 🙂

    Beantwoorden
    • Ik hoor dat van meer mensen, vind het knap dat zij ook wisten over de koe en de keizersnede haha. Ik heb er niets over gelezen omdat ik uitging van een vaginale bevalling.

      Beantwoorden
  • Interessante feitjes over vroegah. De rest, vooral de koe, wist ik wel.

    Beantwoorden
  • Ik wist het allemaal al, maar vanaf het moment dat ik wist dat ik een keizersnee zou krijgen, heb ik er heel veel over gelezen.

    Beantwoorden
  • Ik had van het meeste geen flauw idee! Toen onze dochter in stuitligging lag en een draaipoging wellicht zou mislukken, heb ik kort even gelezen wat een keizersnede inhoudt, maar dat was het dan ook wel. Toen de draaipoging ook gelukt was, ben ik ervan uitgegaan dat ik vaginaal kon bevallen en dat was uiteindelijk ook zo. Vond het wel interessant om te lezen!

    Beantwoorden
  • Ik ben heel blij dat ons zoontje via de natuurlijke weg geboren is.Na een keizersnede is het herstel vaak veel langer omdat het toch wel eem best grote operatie is. Ik wist niet dat kindjes vaker ademhalinsproblemen hebben na een keizersnede!

    Beantwoorden
  • Ik wist t allemaal wel, omdat ik bang was dat ik een ks zou moeten krijgen. Na 11 uur weeeen kreeg ik uiteindelijk ook een spoedsectio. Wat ik dus niet wist met mijn wouse kop ( morfine) dat de gynaecoloog de operatie had gedaan. Ik dacht dat het gewoon een chirurg was. Toen ze 2 dagen later aan mijn bed stond, keek ik wazig uit mijn ogen van wie ben jij dan weer, hahaha.

    Beantwoorden
  • Omdat ik op de operatiekamer zelf werk vind ik dit artikel super leuk! De aanstaande moeders en vaders altijd zo zenuwachtig, en het moment van nieuw leven blijft altijd speciaal.

    In een aantal ziekenhuizen in Nederland (weet niet precies welke) zijn nu nieuwe ontwikkelingen om de psychische klachten tegen te gaan. Door de ruggenprik voel je niet veel en je ‘ziet’ je kindje pas na een tijd. Als moeder is dit moeilijk. Zo zijn er nu doorzichtige doeken die ervoor zorgen dat de moeder de gehele operatie mee kan kijken (en dus ook het moment supreme: het ter wereld komen van de baby). De moeders die hiervoor gekozen hebben vonden dit erg bijzonder. Een voorwaarde is wel dat moeder in spé goed tegen operatietaferelen kan.

    xoxo

    Beantwoorden
    • Ja dat is de gentle sectio toch? In ons ziekenhuis nu ook mogelijk. Helaas had ik een spoedkeizersnede en kreeg ik in verband met bloedverdunners een algehele narcose. Anders had ik hier zeker voor gekozen! Bedankt voor je reactie!

      Beantwoorden
  • Omdat ik zelf met de keizersnede ben geboren, blijf ik dit soort dingen enorm interessant vinden. De verandering van verticaal naar horizontaal snijden is trouwens omdat dat beter is voor je buikspieren, niet omdat het mooier is in een bikini 😉

    Mijn moeder heeft die vereniging voor keizersnedeouders nog opgericht, omdat er 31 jaar geleden gewoon totaal geen nazorg was voor moeders die een keizersnede hadden gehad. Zo was als je uit het ziekenhuis kwam je kraamzorg-tijd op, en moest je het zo vlak na een zware operatie en met net een kleintje maar uitzoeken verder. Wat dat betreft is er gelukkig erg veel verbeterd! Na een tijdje heeft ze het ook weer overgedragen op anderen. Wat leuk (denk ik) dat die vereniging nog bestaat.

    Beantwoorden
    • Wat leuk, bedankt voor je reactie! Wat gaaf dat je moeder die vereniging heeft opgericht. Kun je trots op zijn.

      Beantwoorden
  • Voor mij geen nieuws inderdaad, heb een keizersnede gehad bij onze jongste!

    Beantwoorden

Write a comment